Csoda, három nap után - Csúcstalálkozó, nem mindennapi helyen

A német kancellár, az olasz miniszterelnök és a francia elnök részvételével tanácskozást tartottak a brexit után kialakult teendőkről Olaszországban. Nemcsak a távozás mellett döntött britek, de az unió maradék nagyjai sem siettetik a válást.

Ország-világMarkos Mária2016. 08. 26. péntek2016. 08. 26.

Kép: Bundeskanzlerin Angela Merkel, der italienische Ministerpräsident Matteo Renzi und der französische Präsident Francois Hollande kommen im Rahmen ihres Treffens auf dem Hubschrauberträger Giuseppe Garibaldi an / 220816 ***Italian Prime Minister Matteo Renzi, French President Francois Hollande and German Chancellor Angela Merkel during a mini summit in Ventotene on august 22, 2016***, Image: 297714225, License: Rights-managed, Restrictions: Dreiergipfel in Ventotene, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Action Press, Fotó: Profimedia

Dreiergipfel in Ventotene
Bundeskanzlerin Angela Merkel, der italienische Ministerpräsident Matteo Renzi und der französische Präsident Francois Hollande kommen im Rahmen ihres Treffens auf dem Hubschrauberträger Giuseppe Garibaldi an / 220816 ***Italian Prime Minister Matteo Renzi, French President Francois Hollande and German Chancellor Angela Merkel during a mini summit in Ventotene on august 22, 2016***, Image: 297714225, License: Rights-managed, Restrictions: Dreiergipfel in Ventotene, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Action Press
Fotó: Profimedia

A szeptember 16-i uniós csúcs előjátékába kezdve ült asztalhoz az Európai Unió három erős országának vezetője a hét elején.

A hármas találkozó egyik fő témája az lesz, hogy a nagyok milyen álláspontot képviseljenek azon a szeptember 16-i uniós csúcson, amelyet a brexit témájában hívott össze az unió soros elnöke Szlovákia fővárosába, Pozsonyba. Merkel, Renzi és Hollande már rögtön a brit népszavazás után tartott egy meglehetősen felvizezettre sikerült válságtanácskozást, amelyen a gyorsan oldódó kapszulát az „Európának új impulzusra van szüksége” megállapítás jelentette. Ráadásul azóta az is bebizonyosodott, hogy egyrészt az új brit kormánynak nem sürgős a kilépési szándék formális bejelentése, ugyanis ameddig ez nem történik meg, addig nem kezdődhetnek el a tárgyalások. Másrészt az EU többi országának nincs eszköze a fordulópontot jelentő bejelentés kikényszerítésére.

A másik oldalról is világossá vált, hogy egyre kevésbé első számú feladat a brexithelyzet rendezése.

A németeknél és a franciáknál jövőre parlamenti, illetve elnökválasztás lesz, saját belső problémáik kerülnek fókuszba. Olaszországban pedig még az idén népszavazást tartanak, amelyen a politikai berendezkedést megújító alkotmánymódosítást kellene jóváhagyni.



ÁLLAMPOLGÁRSÁG KERESTETIK
Az utóbbi két hónapban egyre több brit akarta biztosítani saját szabad mozgását Európán belül azzal, hogy más állampolgárság felvételén gondolkodott. A magyar nagykövetségre június 23. óta 220 megkeresés érkezett állampolgársággal kapcsolatosan, miközben az első fél évben kevesebb mint tíz hasonlót regisztráltak.
 

Ezek is érdekelhetnek