Érik a buszossztrájk

Sztrájkra készülődnek a buszsofőrök. A munkaerőhiányt csak úgy tudnák megszüntetni, ha növekedne a fizetés, ezért 3 év alatt 50 százalékos bérfelzárkóztatásra törekszenek.

Ország-világPalágyi Edit2016. 08. 19. péntek2016. 08. 19.

Kép: Köki kőbánya köbánya kispest terminál tömegközlekedés bkv máv vonat buszvégállomás vasút 2015.07.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Érik a buszossztrájk
Köki kőbánya köbánya kispest terminál tömegközlekedés bkv máv vonat buszvégállomás vasút 2015.07.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Sztrájkbizottságot alakítanak a buszsofőrök érdekképviseletei, és ősszel munkabeszüntetés várható tucatnyi megyében – tudtuk meg Dobi Istvántól, a csaknem két és fél ezer tagot számláló Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnökétől.

„Régen rangja volt a szakmának, ma azonban sorra fordítanak hátat a fiatal buszvezetők. Mindez érthető is, hiszen egy kezdő 100 ezer forint körül visz haza havonta, ezt szeretnénk 2019-ig 150 ezerre feltornázni. Ráadásul nagyon sok túlmunkát kell vállalni. Nemrég Nyíregyházáról kaptam hírt, hogy már szabadságról is visszarendelik a buszvezetőket, annyira kevés az ember a helyi járatokon” – mondja.

Újabban már a buszsofőrök is elpályáznak külföldre: Németországba, Angliába vagy Ausztriába csábítják őket. A keleti megyékből pedig az autópálya-építések szívják el a munkaerőt, ott ugyanis a fuvarozásban jóval több pénzt ígérnek nekik. Főleg a terhelhető fiatalok mondanak fel, a gárda emiatt elöregszik, akad megye, ahol a csapat fele már 50 év feletti. A sofőrök munkája nagy felelősséggel jár, hiszen emberéletekre és 40 millió forintos járművekre kell vigyázniuk, s ha kárt okoznak, azt levonják a bérükből.

A stressz is megviseli a közlekedésben dolgozókat: az utasok egyre ingerlékenyebbek, olykor agresszívek is. A fővárosban sem jobb a helyzet: 300–400 buszvezető hiányzik, s ez főleg a metrópótló járatoknál ütközik ki. A hiányt már nem lehet képzésekkel és a beígért családi szabadjeggyel megoldani, véli az elnök, ezért a jogi előírások pontos betartásával megkezdik az egyeztetést a sztrájkról.

Ezek is érdekelhetnek