Haladnának a korral - a magyar idősek lelkesek, de nem jutnak hozzá az újdonságokhoz

Európai viszonylatban kimagasló arányban vallják a magyar idősek, hogy a folyamatos műszaki fejlődés szükséges és elkerülhetetlen. Az álláspontjuk viszont nincs összhangban azzal, hogy milyen technikai eszközöket és vívmányokat használnak – derül ki a Samsung legújabb, 18 európai országban végzett kutatásából.

Ország-világBiczó Henriett2016. 08. 13. szombat2016. 08. 13.
Haladnának a korral - a magyar idősek lelkesek, de nem jutnak hozzá az újdonságokhoz

A kutatásban részt vevő 55 év feletti magyarok 60 százaléka szerint a műszaki-technológiai fejlődés elkerülhetetlen, ami bőven meghaladja az európai 41 százalékos átlagot. Ennek ellenére, a nyugat-európai országokhoz képest kevésbé tudunk haladni a korral. A könyvpiacot és az olvasást is jelentősen átalakító e-book olvasókat és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat a magyar idősek 6, míg az osztrák és holland kortársaik 21 százaléka használja rendszeresen. A tableteknél még szembetűnőbb a különbség: a holland idősek 55, az osztrákok 42 százaléka élvezi ennek a mobileszköznek az előnyeit, ez a magyar korcsoportnak csupán 11 százalékáról mondható el. A nyugat-európai országokban az 55 évnél idősebbek háztartásában az asztali számítógépekhez képest már többségben vannak a modernebb technikának számító laptopok, míg Magyarországon ez az arány fordított.

A következő évek legnagyobb horderejű innovációjának számító Dolgok Internete (IoT, azaz távolról, az interneten keresztül irányítható „okos” eszközök hálózata) majdnem feleannyira ismert kifejezés a magyar idősebb korosztály számára (7,6 százalék), mint ugyanebbe a csoportba tartozó európaiak körében (14 százalék). Holott a magyar idősek 28,8 százaléka hajlandó lenne többet fizetni az IoTképes tulajdonságokkal bíró eszközökért, míg európai társaiknak csak 15 százaléka.

Ezek is érdekelhetnek