Hova küldik vissza a menekülteket? Nincs alku

Kevés sikerrel jártak az osztrákok: 7200 menekültet toloncoltak volna vissza Magyarországra, mi négy embert vettünk át. Szomszédaink úgy érvelnek, a szóban forgó menekültek nálunk léptek be az unióba, míg a magyar kormány Görögországra mutogat.

Ország-világHardi Judit2016. 08. 27. szombat2016. 08. 27.

Kép: Menekült migráns bevándorló tábor tömeg sátor

Hova küldik vissza a menekülteket? Nincs alku
Menekült migráns bevándorló tábor tömeg sátor

Pár hete tartott megbeszélést Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Christian Kern osztrák kancellár. A téma az ausztriai menekültek visszatoloncolása volt, akkor a magyar fél megígérte, akik nálunk léptek be az unióba, azokat az embereket visszavesszük.

Az osztrákok éltek a lehetőséggel, több mint 7000 ember esetében keresték meg magyar kollégáikat.

Azokról a menekültekről lehet szó – írja a Magyar Nemzet –, akik Ukrajnán keresztül érkeztek hazánkba. Nem csak az osztrákok, más EU-s tagállamok is felkeresték a magyar belügyminisztériumot: többek között Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is így tett, összesen 19 542 esetben (az osztrák kérvényekkel együtt). Ezek az országok a Dublini rendeletre hivatkoznak, amely kimondja, a menedékkérőt visszaküldhetik abba az uniós tagállamba, ahol először belépett az EU területére.

A magyarok szerint viszont ezek az emberek Görögországon keresztül érkeztek az EU-ba, még akkor is, ha ott nem regisztrálták őket.

Ezek is érdekelhetnek