Illatos évforduló, virágnyelven

SZIRMOT BONT A CÍVISVÁROS: idén 50 éves a Debreceni Virágkarnevál, amely mára többnapos programkavalkáddá dagadt. Az elmúlt fél évszázadban 550 kocsi vett részt a felvonuláson, a díszítéshez mintegy százmillió virágot használtak fel. A virágkorzók históriája azonban nem csupán itt íródott...

Ország-világMunkatársainktól2016. 08. 20. szombat2016. 08. 20.

Kép: Debrecen, 2014. augusztus 20. Érdeklődők a 45. Debreceni Virágkarnevált követő virágkocsi-kiállítás és folklórfesztiválon a debreceni Nagyerdei Stadion rendezvényterén 2014. augusztus 20-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Illatos évforduló, virágnyelven
Debrecen, 2014. augusztus 20. Érdeklődők a 45. Debreceni Virágkarnevált követő virágkocsi-kiállítás és folklórfesztiválon a debreceni Nagyerdei Stadion rendezvényterén 2014. augusztus 20-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

A debreceni úri társaság már 1905-ben virágkorzóval lepte meg a városban élőket, méghozzá azért, hogy a bevételből mentőkocsit vásárolhasson. A menetet egy díszes ötös fogat vezette, hajdúval a bakján, de az a jótékonysági rendezvény akkor nem teremtett hagyományt. A ma ismert virágkarnevál ötlete dr. Béres Andrástól, a Debreceni Népi Együttes akkori elnökétől származott. A táncosok genfi útjáról azzal tért haza, hogy az ottani virágünnep mintájára itthon is elkelne egy látványos karnevál, s a gondolatot tett követte.

Először 1966. augusztus 20-án, délelőtt 9-kor indult el a színpompás menet a Kálvin térről, s máris nagy érdeklődés kísérte – az eseményt a tudósítások is ünnepelték. Az első években főleg a városok kertészeti vállalatai és a helyi középiskolák indították el a kocsikat, az első, százezer forintos fődíjat a gyöngyösi kertészek nyerték. Később már külföldi résztvevők is feltűntek a forgatagban, a fél évszázad alatt öt kontinensről mintegy 60 ezer fellépő érkezett a városba. Egy nemzetközi virágszervezet kezdeményezésére például a svájciak is bekapcsolódtak a karneválozásba. Sok-sok virág érkezett Hollandiából, Belgiumból, Németországból, hogy megszépítse a kocsikat.

A kezdetektől műsorok tarkították a fiesztát – 1972-ben stílszerűen virágénekek hangzottak fel, és úttörőzenekarok adtak térzenét. Tombolával is fokozták az alkotmánynapot ünneplők hangulatát, 1986-ban többek közt Junoszty tévé és kempingkerékpár volt a kecsegtető nyeremény.

Három év kihagyással azóta is minden esztendőben virágba borul Debrecen az államalapítás ünnepén. Ezerötszáz fellépőt várnak, több százezer szál élő és száraz virágot használnak fel idén, a vendégek 10 méter hosszú, csaknem 5 méter magas virágkompozíciókban gyönyörködhetnek.

A technika vívmányait is rendre felhasználják: tavaly például drónok röpködtek mint dongók a felvirágzott kocsik körül. Számos újdonsággal rukkolnak elő ebben az évben is; lesz például sas, amelynek a szemére okostelefonnal lehet rácsatlakozni, hogy abban a látványban legyen részünk, mint a madárnak.

Most először elektromos meghajtású virágkocsi is felvonul. E járművet – amelybe kétezer darab 12 kilowattórás akkumulátort építettek bele, s így 50 km-t tud megtenni nagyjából két óra alatt – a Debreceni Egyetem műszaki karának oktatói és hallgatói fejlesztették ki. Az egyetem színeiben felvonuló virágkocsi botkormánnyal irányítható. Azt tervezik, hogy a következő években a menetben guruló valamennyi felvirágozott járművet elektromosra cserélik majd – így igazán környezetbarát lesz a karnevál.

Palágyi Edit

Ezek is érdekelhetnek