Jó hírek a tésztarajongóknak - Trakta olasz módra

A KUTATÓK remek hírrel örvendeztették meg a minap a tésztarajongókat: addig vizsgálódtak, míg rájöttek, hogy a korábbi hiedelmekkel ellentétben a tésztaevés nem hizlal, sőt! A tanulmány szerzői – mily meglepő – olaszok, ezért aztán felmerülhet bennünk a gyanú, hogy hazabeszélnek. Lássuk, mire alapozzák az állításukat.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 08. 10. szerda2016. 08. 10.
Jó hírek a tésztarajongóknak - Trakta olasz módra

– Elterjedt nézet, hogy a tészta nem a megfelelő fogás annak, aki fogyni akar. Vannak, akik száműzik is az étrendjükből. A kutatás eredményeinek fényében elmondhatjuk, hogy ez helytelen. A tésztaevés nem függ össze a túlsúllyal, sokkal inkább az ellenkezője igaz: több mint 23 ezer ember testméreteinek és táplálkozási szokásainak elemzésekor azt tapasztaltuk, hogy a tésztafogyasztás vékonyabb derékbőséget, jobb derék-csípő arányokat és egészségesebb testtömegindexet eredményez – adta hírül George Pounis, a kutatás egyik szakértője.

Márpedig ami lisztből készül, az hizlal is – vitatkozhatnának a kétkedők. Akkor vajon minek tudható be, hogy az utóbbi években a nyugati világban terjedő elhízásjárvány ellenére a taljánok közül mégis kevesebben küzdenek súlyproblémákkal, mint például mi, magyarok?

A megoldás kulcsát a mediterrán étrendben kell keresnünk, aminek egyik alapvető és szinte napi rendszerességgel az asztalra kerülő fogása kétségtelenül a tészta, de: az olaszok emellett rengeteg zöldséget, friss húst, halat és kevés kenyeret esznek. Vagyis az étrendjük majdnem olyan, mint egy fogyókúra, ám nem csupán ideig-óráig, hanem egész életen át tart.


Az oldalt összeállította:
Habik Erzsébet

 

Ezek is érdekelhetnek