Miként szerepeltünk? Szélsőségesen: voltak igazi hőseink, és voltak értelmezhetetlen bukások

Palágyi Béla írása Sportnapló rovatában.

Ország-világPalágyi Béla2016. 08. 26. péntek2016. 08. 26.

Kép: Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19. Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Kozák Danuta és Fazekas-Zur Krisztina (b-j) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének előfutama után a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 19-én. A kvartett megnyerte a futamot és bejutott a döntőbe. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Kozák Danuta; Csipes Tamara; Fazekas-Zur Krisztina; Szabó Gabriella
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 19. Szabó Gabriella, Csipes Tamara, Kozák Danuta és Fazekas-Zur Krisztina (b-j) a női kajak négyesek 500 méteres versenyének előfutama után a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 19-én. A kvartett megnyerte a futamot és bejutott a döntőbe. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Emlékezetes olimpiaként marad meg a Rio de Janeiró-i, az már biztos! Eredményességben volt már termékenyebb is számunkra, ám a mezőny színességét tekintve aligha veheti fel a versenyt a vasárnap zárult ötkarikás küzdelemmel bármelyik is. Jugoszlávia és a Szovjetunió önálló utódállamokra bomlott, amelyek a sportban immár saját jogon indultak harcba az érmekért. De felfedezte az olimpiát számos miniállam is, így birkózó érkezett Palauból, a csendes-óceáni szigetvilágból. Egyszóval a NOB vezetői elégedetten dörzsölhetik a tenyerüket.

Az időeltolódás miatt mi itt, Európában éjszakai műszakban szurkolhattunk kedvenceinknek. Emlékeztetett ez a bagolykodás az 1964-es tokiói vagy az 1968-as mexikói olimpiára, amikor is paplan alá rejtett Szokol rádión hallgattuk a hajnali közvetítéseket, hogy ne zavarjuk a családot. Most nem volt ilyen gond, a televízió jóvoltából éjjel egyenesben, a délelőtt folyamán pedig ismétlésben követhettük nyomon az eseményeket.

Hogy miként szerepeltünk? Szélsőségesen: voltak igazi hőseink, akik úszásban, vívásban, kajak-kenuban írtak sporttörténelmet, és voltak értelmezhetetlen bukások. Küzdősportolóink – így a cselgáncsozók, birkózók, ökölvívók – nem hagytak maradandó nyomot maguk után. Többet vártunk az öttusázóktól, az pedig egyenesen megmagyarázhatatlan, hogy az atlétika igen széles skáláján miért csak a súlylökő Márton Anita bronzérme az egyetlen komoly hozadék?!

Az olimpia egykor régen úgy indult, hogy a görögöknél élete végéig szóló ingyen borotválást nyerhetett az első helyezett. 1912-ben, a stockholmi olimpián a tízpróbában győztes indián Jim Thorpe-tól elvették az aranyérmét, amikor kiderült, hogy gyerekkorában nem kevesebb mint 60 dollárt kapott egy baseballcsapattól a játékáért. Viktor Csukarin is profinak számított az olimpia amatőr világában, mivel egy cirkuszban dolgozott, ahol fizetésért gyakorolhatott gyűrűn. Most Hosszú Katinka jutalma 136,4 millió forint – tegyük hozzá, megérdemelten –, de milliomosok lettek a többi pontszerzők is. Egyszóval volt miért gyürkőzni, különösen most, amikor az ország vezetői azért lobbiznak, hogy mi lehessünk a házigazdái a 2024-es olimpiának. Hát persze, hogy kell ehhez a meggyőző, jó szó, ám nyomósabb érvet aligha lehet felsorakoztatni, mint a magyar illetőségű olimpiai érem.

Ellobbant az olimpiai láng – London óta idősebbek lettünk négy esztendővel. A horizonton megjelent Tokió, a következő színhely, de addig még a világ legjobb vizes sportolói Budapesten, a világbajnokságon adnak egymásnak randevút. Hosszú Katinka, Kapás Boglárka, Kenderesi Tamás, Késely Ajna és a többi nagyszerű úszó megmutathatja tudását idehaza is. Ráadásul nappal!

Ezek is érdekelhetnek