Mindig hazatalálnak - Tenyésztésük és versenyeztetésük megszállottaknak való hobbi

„REPÜLJ, MADÁR, ha lehet, vidd el, vidd el ezt a levelet” – így szól egyik legszebb népdalunk. Ám a dal téved, merthogy a levelet sosem vitték, hanem hazahozták a postagalambok. Tenyésztésük és versenyeztetésük megszállottaknak való hobbi.

Ország-világLengyel Gabriella2016. 08. 28. vasárnap2016. 08. 28.

Kép: postagalamb galambászat Balatonfőkajár sport repülés Delta club üzenet madár Zergi Dezső 2016 08 03 Fotó: Kállai Márton

Mindig hazatalálnak - Tenyésztésük és versenyeztetésük megszállottaknak való hobbi
postagalamb galambászat Balatonfőkajár sport repülés Delta club üzenet madár Zergi Dezső 2016 08 03 Fotó: Kállai Márton

Balatonfőkajár egyik utcájának végén takaros galambházak sorakoznak: postagalambokat tréningeztetnek a teszttelepen. A tulajdonos, Zergi Dezső már gyerekkora óta szerelmese e sportnak, jelenleg 480 postagalambot gondoz. A galambok királyainak tájékozódási képessége a GPS készülékéhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy kiemelkedő intelligenciájukra egyelőre nincs tudományos magyarázat.

– A teszttelepet másfél évtizede – holland segítséggel – Hajdúszoboszló után másodikként hoztuk létre az országban. E sport a legnagyobb hagyományokkal Belgiumban, Németországban, Hollandiában rendelkezik. Arrafelé a versenyzéssel házakat, autót lehet nyerni, sőt a győztes galambért százezer eurót is kifizetnek a kínai vagy tajvani felvásárlók. Ázsiában ugyanis a sportfogadás elképesztő nagy üzlet – avat be e különös világba Zergi Dezső.

A teszttelepre szerte Európából csak fiatal galambok érkeznek. Itt azonosak számukra a körülmények: ugyanazt a takarmányt, vitamint, gyógyszert kapják, szigorú napirend szerint élnek. A nagyreményű, jó eredményeket elért ősökkel rendelkező galambfiókák 21-28 napos korukban jönnek Balatonfőkajárra. A szállítás szigorú állat-egészségügyi előírások mellett történik, különösen fontos a paramyxo vírus elleni vakcinázás.

– A galambdúcban kikel a tojásból a fióka, a szülei felnevelik tollas koráig, akkor kikerül a fészekből és elhozzák ide a telepre – mondja vendéglátónk. – Megkezdjük a kiszoktatást: ha a kis galamb ezt a helyet tekinti a hazájának, oda is fog visszarepülni. A kezdeti bizonytalanságok után betájolja magát, egyre nagyobb köröket tesz, elrepül akár két órára is. Amikor megérett a tréningre, elvisszük először 10, majd 30, aztán 50 kilométerre. Fokozatosan növeljük a távot és betanítjuk, hogy minél gyorsabban hazaérjen. Előre kiírt versenyprogramban vesznek részt, az első díjazott verseny Hegyeshalomból indul. A galambokat este begyűjtjük a szállítókonténerbe, éjszaka nekiindulunk, és pontos koordináták szerint mindet elvisszük a Magyar Postagalamb Sportszövetség által kijelölt feleresztési helyre. Sokszor csak másodperceken múlik az elsőség. A négy verseny közül a másik három feleresztési hely Ausztriában található, 250, 400, 800 és 1000 kilométeres versenytávok vannak. A postagalamb egy óra alatt – az időjárástól függően – 70-80 km tesz meg. Veszteség mindig akad, többnyire repülési balesetek miatt, de a ragadozó madarak is nagy veszélyt jelentenek.

A teszttelepen reggel és délután zajlik a reptetés. A galambok mindig a dúcban esznek, kimért mennyiséget, egyenként 3 dekát.

– A galambok társas lények, megismerik a gondozóikat. Találhatók közöttük egészen intelligens példányok, melyek rászállnak a gondozóra, hagyják magukat megérinteni, így minden galambásznak vannak kedvencei. Persze nem mindig a kedvenc a nyerő, ebben a sportban az a legszebb, hogy soha nem lehet tudni, melyik galamb lesz a legsikeresebb – fejezi be idegenvezetésünket Zergi Dezső.



POSTAGALAMB-TÖRTÉNELEM
A galambtenyésztés régen is fontos volt az emberiség történelmében. A hírvivő galambot már az ókori kínaiak is használták. Az első világháborúban az antanthatalmak arzenálja 300 ezer postagalambot számlált, míg a németek 121 ezret „alkalmaztak”. Fontos szerepet töltöttek be a II. világháborúban is. A postagalambsport Belgiumból indult el 1871-ben. Az 1882-ben alapított Magyar Postagalamb Sportszövetség Európa egyik legrégebbi társulása.

Ezek is érdekelhetnek