Olimpia előtt - Falu, de csak egy hónapig

A VALAHA VOLT LEGNAGYOBB olimpiai falu nyitotta meg kapuit a múlt vasárnap Rióban, ha nem is teljesen zökkenőmentesen. Az első sportolói küldöttségek már megérkeztek, és sokan közülük minősíthetetlen állapotokról, szivárgó gázszagról, csöpögő vízvezetékről, falból kilógó kábelekről, spártai egyszerűséggel kivitelezett apartmanokról számoltak be. Vajon mi lesz a gigaberuházás sorsa az olimpia után?

Ország-világSzabó Kata2016. 08. 02. kedd2016. 08. 02.

Kép: LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 26: Resident Martin Tovee stands on his balcony at the newly transformed East Village near the Olympic Stadium on November 26, 2013 in London, England. The former athletes' accommodation for the London 2012 Olympics is starting to be occupied by new owners. The East Village development will eventually contain 2818 apartments. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images), Fotó: Peter Macdiarmid

London 2012 Athletes Village Transformed To Welcome Its First Residents
LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 26: Resident Martin Tovee stands on his balcony at the newly transformed East Village near the Olympic Stadium on November 26, 2013 in London, England. The former athletes' accommodation for the London 2012 Olympics is starting to be occupied by new owners. The East Village development will eventually contain 2818 apartments. (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)
Fotó: Peter Macdiarmid

A szervezők 31 darab 17 emeletes épületmonstrummal várják a sportolókat, akik közül 17 950-et tudnak elhelyezni a falunak becézett épületegyüttesben. A 200 ezer négyzetméteren elterülő komplexumban 72 ezer négyzetméteres park, bicikliút és egy 5500 négyzetméter vízfelületű lagúna is található. 

Ezek mellett a szervezők minden igényt igyekeznek kielégíteni, hogy a sportolóknak és csapattagoknak ki se kelljen mozdulniuk a faluból, ha nem szeretnének. Helyben találnak postát, bankot, kisboltokat, szépségszalont és fodrászt, ha éppen a versenyek között szeretnének frizurát váltani. Csak az étkezde akkora, hogy 5 jumbo jet repülőgép parkolhatna benne, a konyhákban naponta 60 ezer adag étel készül majd. Természetesen edzőtermek is rendelkezésre állnak, emellett minden nagyobb vallás hívei találnak maguknak imahelyet a területen. 


Utazó bungalók 

Az első újkori olimpiákon még nem volt szükség építkezésekre, hogy elhelyezzék a sportolókat. Az 1896-ban Athénban rendezett játékokon csupán 241 versenyző vett részt, őket könnyen el tudták szállásolni a városban. A sportolók száma azonban folyamatosan nőtt, kisebb visszaesések csak a háborús években voltak. 

Az első olimpiai falut az 1924-es párizsi játékokon jelölték ki, ez azonban még nem kifejezetten a versenyek idejére épült. Az 1928-as amszterdami olimpián hajókon és albérletekben helyezték el az érkezőket, ami sok problémát, kényelmetlenséget okozott. Nem véletlen, hogy a következő házigazda már igyekezett jobb megoldást találni: Los Angelesben épült meg a világ első olimpiai faluja. 

A szervezők akkor úgy döntöttek, jobb, ha a nőket más helyen szállásolják el, így ők egy hotelben kaptak helyet. A helyzet még így is igencsak szokatlannak számított abban az időben, az ötlet ellenzői ugyanis azt gondolták: lehetetlen vállalkozás és katasztrofális következményekkel járhat, ha ennyi különböző kultúrájú, más nyelven beszélő, többféle vallású férfinak egy helyen biztosítanak szállást. A félelmek alaptalannak bizonyultak, a sportolók később arról számoltak be, hogy sok új barátot szereztek, miközben igyekeztek leküzdeni a nyelvi és kulturális akadályokat. Mivel akkor még nem volt szempont a falvak újrahasznosíthatósága, a sportolók távozása után az 500 bungalót nyomban el is bontották és eladták.  


Kulcskérdés: a biztonság 

Később újabb szempontok érvényesültek az olimpiai falvak megtervezésekor: a szervezők rájöttek, sokkal gazdaságosabb, ha olyan épületeket, komplexumot terveznek, amelyeket a játékok után is tudnak hasznosítani. 

Helsinki volt az első 1952-ben, ahol sikerült olyan épületegyüttest kialakítani, amely magánlakások formájában később a város szerves részévé vált. Az 1972-es müncheni olimpia tragikus eseményei újabb követelményeket körvonalaztak a sportolók elszállásolásával kapcsolatosan. Akkor a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport tizenegy izraeli sportolót és szakvezetőt ölt meg az olimpiai falu közepén. Ekkortól a biztonság kulcskérdéssé vált, nem véletlen, hogy a riói falut kettős kerítés védi, és csak biztonsági kapukon keresztül lehet megközelíteni az épületeket. 

Várostervezési és építészeti szempontból az 1992-es barcelonai játékok jelentettek fordulópontot, a spanyolok jól megfontolt fejlesztési célok alapján helyezték el a falut a városban. A Poblenou nevű, korábban a munkásosztály által lakott ipari épületekkel teli kerület felvirágzott az olimpiai építkezések hatására, a terület ma részben egyetemi campusként funkcionál.  

A 2012-es londoni játékok szállásainak helyén korábban gyárépületek és szemétlerakó telepek voltak. Ma East Village-nek nevezik a kerületet, ahol az apartmanokból olcsó lakásokat alakítottak ki, ezek köré komplett infrastruktúra és szolgáltatóipar épült, így lett az olimpiai faluból önálló városrész.

Ezek is érdekelhetnek