Riói érdekességek: Gigaétterem éjjel-nappal - Nem bírnak a vágyaikkal - Pokol és menny, felváltva - Ez ám a luxusszállás!

AZT REMÉLJÜK, most is majd minden megy a papírforma szerint. Ugyanis az olimpiákon a magyarok „húzó ágazataként” jegyzik a vívást, az úszást és a kajak-kenut – keddi lapzártánkkor máris három aranyéremmel büszkélkedhetünk e sportágak versenyzőinek jóvoltából (péntekre Hosszú Katinka újabb aranyával és Szilágyi Áron címvédésével öt magyar aranyéremnek örülhetünk - a szerk.). Egy hetilap nem rúghat labdába az ötkarikás hírversenyben, ezért összeállításunk inkább az érdekességekre fókuszált.

Ország-világMunkatársainktól2016. 08. 12. péntek2016. 08. 12.

Kép: August 3, 2016 - Rio De Janeiro, Rio de Janeiro, Brazil - Rio de Janeiro, Brazil, 03 August 2016: During the Rio 2016 Olympic Games, the male and female athletes of the United States basketball will be staying in a large luxury liner in the port area of the city, the Silver Cloud, Italian flag. Among the distinguished guests, there are NBA stars, who chose not to get staying in the Olympic Village to ensure more luxury, comfort and privacy. The Port of Rio will also be used by other luxury vessels that will host hundreds of people., Image: 296122223, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News, Fotó: Profimedia

Ship Silver Cloud hosts NBA superstars for Rio 2016
August 3, 2016 - Rio De Janeiro, Rio de Janeiro, Brazil - Rio de Janeiro, Brazil, 03 August 2016: During the Rio 2016 Olympic Games, the male and female athletes of the United States basketball will be staying in a large luxury liner in the port area of the city, the Silver Cloud, Italian flag. Among the distinguished guests, there are NBA stars, who chose not to get staying in the Olympic Village to ensure more luxury, comfort and privacy. The Port of Rio will also be used by other luxury vessels that will host hundreds of people., Image: 296122223, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Fotó: Profimedia

Gigaétterem éjjel-nappal - Aranyásók - Húzó ágazatok - Nem bírnak a vágyaikkal - Pokol és menny, felváltva - Dagad a doppingbotrány - Ez ám a luxusszállás! - Sportnapló: Magyar aranybánya a riói medencében


GIGAÉTTEREM ÉJJEL-NAPPAL

Az olimpiai falu konyháján húsz séf irányítja a szakácsokat. Kétszázötven tonna nyersanyagot dolgoznak fel naponta. Több mint kétezres kantinszemélyzet forgolódik tizennyolcezer sportoló és kísérőik körül. Huszonhétezer négyzetméteren terítenek: a gigaétterem nagyobb két futballpályánál. Hat Jumbo Jet repülőgép is leszállhatna a területén.

– De azért nem kulináris utazásra indulnak az olimpikonok. Alapvetően olyan ételeket fogyasszanak, amelyeket már megszoktak. Ne ott kezdjék kipróbálni például az extrafűszeres csilis babot – jegyzi meg Martos Éva, a sporttudományok professzora, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi főigazgatója.

Tapasztalatból tudja: egy olimpiai étterem éjjel-nappal nyitva van, a séfek pedig kötelezően ismerik a különféle nemzetek és vallások tradicionális gasztrokultúráját is. 

– Biztosítaniuk kell olyan ételeket is, például glutén- vagy laktózmenteseket, amelyek nem okoznak táplálékallergiát az arra érzékenyeknek. Piktogrammal is jelölik, mit tartalmaznak vagy mit nem az élelmek. Feltüntetik rajtuk a kalóriaszámot, az egyes tápanyagok – fehérje, zsír, szénhidrát – mennyiségét. Az edzéshelyszíneken is mindig hozzáférhetők gyümölcsök, gabonaszeletek, joghurt. Különösen fontos a folyadékpótlás, a verseny előtti megfelelő hidratáltság. Csakis palackos víz fogyasztható. Amúgy minden étel biztonságos az olimpiai faluban, ahol tanácsot lehet kérni dietetikusoktól is. A tudatos táplálkozáshoz nyilván nem az olimpián kell hozzáfogni.

– Ez is olyan, mint az edzés: rendszeressé kell tenni. Aki azt gondolja, a táplálkozás nem befolyásolja a teljesítményt és az eredményt, az elronthatja az egészet. A legtudatosabbak talán az állóképességi sportágak versenyzői, többek között a maratoni futók, triatlonisták, evezősök: hosszú ideig tartó, rendkívül intenzív erőkifejtésre van szükségük, ezért szénhidrátraktárukat végig fel kell tölteniük energiával. Odafigyelnek, csak nem jól csinálják a súlycsoportos sportágak – például ökölvívás, birkózás, cselgáncs – küzdői. Mivel náluk mérlegelés van verseny előtt, akkor nem esznek, nem isznak folyadékot. Ez árthat is – magyarázza lapunknak Martos Éva, s felidézi: egy birkózó annak idején nyolc kiló plusszal érkezett a '96-os atlantai olimpiára. Kerékpárt vittek a szobájába, „nejlonba csomagolták”, hogy jobban izzadjon, fogyjon. Aztán összeesett, vissza kellett lépnie.

A professzor asszony arra is felhívja a figyelmet: a trendi étrend-kiegészítő tabletták csak pótlószerek, sosem helyettesítik a helyes táplálkozást. 

Tátrai Ágnes
-

Ezek is érdekelhetnek