Rövidesen módosítás jöhet - Díjazott vasárnap

Módosításokra számíthatnak a kiskereskedelemben dolgozók, méghozzá rövid időn belül. Kósa Lajos hétfőn jelentette be, az őszi ülésszakban a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást.

Ország-világHardi Judit2016. 08. 12. péntek2016. 08. 12.

Kép: spar áruház tudatos bevásárlás termék áremelkedés közért 2012 02 28 Fotó: Kállai Márton

Rövidesen módosítás jöhet - Díjazott vasárnap
spar áruház tudatos bevásárlás termék áremelkedés közért 2012 02 28 Fotó: Kállai Márton

A változtatás igénye ugyanis már a vasárnapi boltzár tilalmakor megfogalmazódott a kormányban, mondta el a Fidesz frakcióvezetője. Jelenleg az érdekképviseletekkel tárgyalnak a javaslatokról, amelyekből több is van. Például a hétvégi munkavégzést illetően.

Törvénybe foglalnák, hogy mindenki csak meghatározott számú napon dolgozzon. Rögzítenék a munkaszüneti napok munkavégzési szabályait. Aki pedig hétvégén vállal munkát, azt kompenzálni kell – ezt már Szatmáry Kristóf miniszteri biztos nyilatkozta. Garantálnák a havi két szabad vasárnapot a kiskereskedelemben dolgozóknak, és a bérpótlék ügyét is rendeznék. Korábban ugyanis 100 százalékos bérpótlékot kapott, aki vasárnap dolgozott, a boltzár feloldása után azonban ez a kiegészítő összeg csak 50 százalékos lett. Most ezt a helyzetet orvosolnák sávos bérpótlékrendszerben. Például úgy, hogy vasárnap délig 100 százalékos pótlék járna, utána pedig kétóránként egyre többet kellene fizetni az alkalmazottaknak.

Ezek is érdekelhetnek