Sok kicsi emberke - Kisgyerekek kedvenceiből mára legenda lett

Hihetetlen mennyiségű műanyag emberke özönlötte el a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely galériáját. A polcokat ezer és ezer színes figura népesíti be: nemrégiben még kisgyerekek kedvencei voltak, mára azonban legendává váltak, sőt kemény pénzeket fizetnek értük a liciteken.

Ország-világBorzák Tibor2016. 08. 23. kedd2016. 08. 23.

Kép: Kecskemét, 2016. augusztus 15. Shenk - miniemberkék kiállítás a Szórakaténusz Játékmúzeumban Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

Sok kicsi emberke - Kisgyerekek kedvenceiből mára legenda lett
Kecskemét, 2016. augusztus 15. Shenk - miniemberkék kiállítás a Szórakaténusz Játékmúzeumban Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

A német Playmobil utánzatairól van szó, melyek kicsit egyszerűbbek az eredetinél, de a miénk: Schenk Károly műhelyéből kerültek ki 1978 és 1995 között, habár nem sikerült megszerezni a gyártáshoz szükséges jogokat. Amikor a rendszerváltás hajnalán a magyar piacon is megjelent a német játékcég, szabadalmi pert indított a vállalkozó ellen, akinek egy 1996-os bírósági döntés alapján be kellett fejeznie a gyártást.

A Schenk-féle „miniemberkék” a '80-as években hódították meg a gyerekeket, főleg trafikokban, búcsúkban lehetett kapni. Első ránézésre nem sokban különböznek az igaziaktól. Méreteiket megőrizték, ám a figura csuklója, illetve a lovak nyaka nem mozdítható. Leginkább a magyar történelem szereplőit ábrázolják, köztük Mátyás Fekete Seregének zsoldosait, török lovasokat, az 1848/49-es szabadságharc magyar huszárait és osztrák katonáit.

Rengeteg az apró kiegészítő, de nagyobb elemek – például várak, kocsik, járművek – is készültek. A teljes kollekció háromszáz alakból és hétszáz alkatrészből áll. A műanyag minősége nem a legjobb, így a kiálló részek gyakran letörtek. Viszont a hiányosságokért kárpótlást jelentett a kedvező ár. Ha a gyerek legó vagy Playmobil után sóvárgott, gyakran jelentett alkupozíciót a magyar utánzat.

Még manapság is óriási a kultusza a Schenk-figuráknak. Hajdani gyűjtőik felnőttként sem tudnak szabadulni a szenvedélyüktől.

Köztük van Papucs András erdélyi geológus, aki a társaival együtt most Kecskeméten mutatja be féltve őrzött, tematika szerint csoportosított kincseit. A tárlaton felépítették a sepsiszentgyörgyi vártemplom 1661-es török ostromának látványos és mozgalmas makettjét is. A Schenk-féle „miniemberke” – A magyar történelem játékaink tükrében című tárlat október 1-jéig tekinthető meg a Szórakaténuszban.

Ezek is érdekelhetnek