Védhető adatok

Az a választópolgár, aki nem szeretné, hogy az októberi népszavazás kampányában a kezdeményező kormány vagy az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok megkeressék, kérheti a választási irodától, hogy ne adja ki nevét és lakcímét – hívta fel a figyelmet Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Ország-világMunkatársunktól2016. 08. 23. kedd2016. 08. 23.
Védhető adatok

A jogszabály szerint a Nemzeti Választási Iroda kérelemre – öt napon belül, de legkorábban a népszavazás napját megelőző 50. napon – átadja a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét a kezdeményezés szervezőinek, továbbá az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártoknak.

Az adatszolgáltatás nem érinti a választópolgároknak azt a jogát, hogy megtiltsák a róluk nyilvántartott adatok kiadását, valamint, hogy a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerinti adatszolgáltatást korlátozó vagy tiltó nyilatkozatot tegyenek. A polgárok személyes adatai és lakcímei nemcsak kampánycélokra, hanem közvetlen üzletszerzésre, úgynevezett direkt marketingre, piackutatásra, tudományos kutatásra, valamint közvélemény-kutatás céljára is kikérhetők, ezek kiadását is megtilthatja bárki. A NAIH elnöke emlékeztetett arra is, az adatszolgáltatás adatait kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, egyéb célú felhasználásuk, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az átadott név- és lakcímadatokat legkésőbb a népszavazás napján meg kell semmisíteni.

Ezek is érdekelhetnek