Alakorból biosör

EGÉSZ NAPOS színes forgataggal népszerűsítette a Magyar Biokultúra Szövetség a vegyés tartósítószer-mentes étkeket a budai MOM Parkban, az ökopiac területén rendezett biobúcsún szeptember második szombatján. A bemutatót nagy érdeklődés kísérte.

Ország-világHardi Péter2016. 09. 26. hétfő2016. 09. 26.

Kép: Nemes Mátyás és Felesége fülöpjakabi biotermelő Csörsz utcai bio piac 2016 09 10 Fotó: Kállai Márton

Alakorból biosör
Nemes Mátyás és Felesége fülöpjakabi biotermelő Csörsz utcai bio piac 2016 09 10 Fotó: Kállai Márton

Élményfőzés háziasszonyoknak, kiskertész kézműves foglalkozás a gyerekeknek, beszélgetés az ökotermékekről – mindezeket a gazdag vásári forgatag részeként élvezhették a bioünnepre látogatók. Sőt egy mozgó labor révén azt is megtudhatták, mekkora egy-egy termék víz-, fehérje- vagy éppen nitráttartalma.

Közben természetesen vásárolni is lehetett az ország legkülönbözőbb helyeiről érkező árusok biotermékeiből. Az áruk tetszetősek, finomak – és drágábbak, mint amit más helyeken megszoktunk.

– Attól függ, honnan nézzük – osztja meg a véleményét Szlovicsek Katalin, a bioünnep egyik szervezője. – Az idén például a bioméz olcsóbb, mint a nem bio. De ne felejtsük, hogy az egészségünk a legdrágább. Nem is beszélve arról, hogy ha egészségesebb táplálékokat veszünk magunkhoz, kevesebbet költünk orvosra, gyógyszerre. De vannak más előnyei is a biónak: az alma például jobban tárolható, illetve – mivel több pénzt adunk érte – nagyobb becsben tartjuk, kevésbé pazaroljuk, mint a dömpingárut. S hogy mely termékeket tartja a fogyasztó a legértékesebbnek, legfinomabbnak?

Az Év Bioterméke-díj egy csicsókaalapú sárgabarackdzsemé lett.

– Eleink egyik fontos eledele volt a csicsóka, amelyet kezdenek ismét felfedezni, akiknek fontos az egészségük – tudhattam meg a terméket előállító kiskőrösi cég vezetőjétől, Szabóné Romfa Máriától. A növényre a család akkor figyelt fel, amikor egyik tagján a cukorbetegség jelei mutatkoztak. Hivatalosan azonban természetesen nem jelenthetik ki, hogy a növényt ilyen esetben is ajánlják, csak annyit, hogy a csicsókagumó támogatja az immunrendszer működését, hozzájárul a zsírégetéshez, csökkenti az étvágyat, így mérsékli az elhízás veszélyét. Mindez fontos összetevőjének, az inulinnak köszönhető.

A szakmai díjat pedig egy különleges nedű, a biosör kapta meg.

– Ami finom, az legyen egészséges is – osztja meg az előállító gyulai cég fő törekvését Fodor Attila, az alakorból készült biosör értékesítési igazgatója. Mi is az alakor? Nos, egy ősi, tízezer éves búzafajta. Nagyobb mennyiségben a Körös–Maros mentén kezdték el ismét termeszteni.

A belőle készülő sör receptjét pedig a szó szoros értelmében tudományos alapon, a Corvinus Egyetemen dolgozták ki.

És mitől egészséges? Nemcsak attól, hogy az alakor búzának magasabb az antioxidáns- és nyomelemtartalma, mint a többinek, hanem attól is, hogy a talaj, amelyben termelik, nem láthat műtrágyát, gyomirtót, talajfertőtlenítőt és semmiféle vegyszert. Ami pedig talán a leglényegesebb: ez az egyetlen hazai készítésű sör, amely biotanúsítvánnyal rendelkezik. Sikerét jelzi, hogy három évvel a gyártás megkezdése után ma már évente félmillió palackot értékesítenek, annak ellenére, hogy az ára a hagyományos sörénél magasabb.

Fölkeresem Nemes Mátyást, az Év Biogazdája cím legutóbbi kitüntetettjét.

– A filozófiai megközelítés adja a munkám alapját – avat be az indítékaiba a fülöpjakabi gazda, aki több mint húsz hektáron 60-70-féle növényt termel, ezek közül az újabbak a királybúza, a keserűuborka, az ősbatáta. Fárasztó nap végén jár Nemes Mátyás, és még hosszú út áll előtte a Bács-Kiskun megyei tanyájáig, így éppen csak felvillant néhányat gondolatai gazdag tárházából.

A legfontosabb a víz, alapja az életnek, ezt az iskolások is tudják, azt azonban már kevesebben, hogy a rezgése alapvetően befolyásolhatja az egészségünket. Mint ahogyan a talaj rezgésszáma is, ami nagymértékben növeli a benne lakó élőlények életerejét, ez pedig átmegy a megtermelt növényekbe, így eljut a fogyasztóihoz, vagyis hozzánk is.

Vallja, hogy a talajt nem szabad lerabolni, hanem amit kiveszünk belőle, azt szerves trágya, komposzt által pótolni szükséges. Ezt a talaj minden esetben meghálálja, így válik lehetővé Nemes Mátyás számára, hogy – segítőinek is köszönhetően – ma már egyre több idejét töltheti előadások tartásával, a biotermékek népszerűsítésével. Mert szerinte ez a jövő az emberiség számára.

Ezek is érdekelhetnek