Amerikai anziksz

Fegyverletétel, puccskísérlet, tüntetés – Dél-Amerikában most mindaz, amire a sajtó éhes lehet, egyszerre téma.

Ország-világKirály Farkas2016. 09. 02. péntek2016. 09. 02.

Kép: Brazil's suspended President Dilma Rousseff speaks at her own impeachment trial, in Brasilia, Brazil, Monday, Aug. 29, 2016. Rousseff reminded senators that she was re-elected in 2014 by 54 million voters. She says that at every moment she has followed the constitution and done what was best for the country. (AP Photo/Eraldo Peres), Fotó: Eraldo Peres

Dilma Rousseff
Brazil's suspended President Dilma Rousseff speaks at her own impeachment trial, in Brasilia, Brazil, Monday, Aug. 29, 2016. Rousseff reminded senators that she was re-elected in 2014 by 54 million voters. She says that at every moment she has followed the constitution and done what was best for the country. (AP Photo/Eraldo Peres)
Fotó: Eraldo Peres

Brazília az olimpiai játékok végeztével sem marad izgalmas műsorok nélkül. Dilma Rousseffet (képünkön), az ország májusban felfüggesztett elnökét hétfőn hallgatta meg a szenátus.

Az elnök asszony ártatlanságát hangoztatta – Rousseffet azzal vádolják, hogy a 2014-es elnökválasztás előtt, már akkor az ország elnökeként, megszépítette a költségvetési adatokat, kedvezőbb színben tüntette fel Brazília helyzetét, ezzel növelve a népszerűségét. A politikus – természetesen – tagadta, hogy bármi törvénytelent tett volna.

A felfüggesztett elnök azt kérte a szenátoroktól, hogy szavazzanak a felelősségre vonása ellen, kötelezzék el magukat a demokrácia mellett, és határolódjanak el az ellene készülő „alkotmányos puccstól”. Sorsáról lapzártánk után döntenek, valószínűleg ellene szavazva. Az elnök asszony néhány ezres tömegben tüntető támogatóit addig is könnygázzal lövi a rendőrség Sao Paulóban.

Nem mellesleg elődje, Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök és felesége ellen pénzmosás és korrupció miatt javasolt vádemelést a brazil szövetségi rendőrség múlt héten. Állítása szerint a házaspár 2,4 millió brazil reálra (mintegy 200 millió forintra) tett szert törvénytelenül egy korrupciós ügyben.

Kolumbiában vége lehet egy fél évszázados belső háborúnak. Sokáig tartó, külföldön – többnyire Kubában – folytatott tárgyalások után tartós és végleges fegyverszünetet hirdetett vasárnap a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet.

Az ország legrégebbi, legnagyobb és leghatékonyabb fegyveres szervezete a ’60-as évek elején alakult, a Kolumbiai Kommunista Párt katonai szárnyaként. Becslések szerint Kolumbia területének 35–40 százalékát ellenőrzi. A FARC, a biztonsági erők és a jobboldali gerillák közötti harcokban nagyjából 220 ezer ember vesztette életét, és milliók kényszerültek elhagyni otthonukat.

Venezuelában az ellenzék fokozza a nyomást a népszavazás mellett, Nicolás Maduro elnök ellen. A több hónapja – ha nem több éve – tartó gazdasági válság, az országra hirtelen rátört szegénység tömegeket fog utcára vinni. Az pedig, hogy napokkal ezelőtt az ellenzék vezérét, Daniel Cabellost letartóztatták és börtönbe vetették, serkentőleg hat a visszafogottabb vezérekre.

Ezek is érdekelhetnek