Bírság jár a behajtónak

Rekordösszegű, 100 millió forintos bírságot szabott ki a Tigázra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Mindezt a behajtási költségátalány jogsértő bevezetésével érdemelte ki a gázszolgáltató.

Ország-világPalágyi Edit2016. 09. 02. péntek2016. 09. 02.

Kép: Gödöllő, 2006. május 29. Kisfogyasztó ellenörzése a TIGÁZ illetékességi területén. Fotó: Ujvári Sándor

Bírság jár a behajtónak
Gödöllő, 2006. május 29. Kisfogyasztó ellenörzése a TIGÁZ illetékességi területén. Fotó: Ujvári Sándor

A Tigáz 31 ezer ügyfelétől követelt mintegy 2 milliárd forintot, s ebből 1,1 milliárdot már be is fizettek. A MEKH júniusban indította el a hatósági eljárását, amelyben azt vizsgálta, hogy a társaság gyakorlata, miszerint akár 1-2 napos késedelmi fizetésért is havonta 40 euróra büntette a fogyasztóit, megfelel-e a jogszabályoknak.

Mint lapunkban is megírtuk, sok panaszosnak több tízezer forintot kellett így váratlanul kifizetnie. A MEKH viszont most megállapította, hogy a Tigáz hibázott, amikor előzőleg nem értesítette a hivatalt a behajtási költségátalány bevezetéséről, és az üzletszabályzatát sem módosíttatta. Megesett, hogy nem is hagyott 8 napot a számlák kiegyenlítésére.

A hivatal ezért nem csupán bírságolt, de a frissen hozott határozata szerint a szolgáltatónak 30 napon belül vissza kell juttatnia a pénzt azoknak az ügyfeleknek, akik felszólításra azt már kifizették, illetve törölnie kell a még fennálló követeléseit.

A gázszolgáltató viszont fellebbez a döntés ellen a Fővárosi Bíróságnál, mivel továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a törvényi előírások szerint járt el. A cég arra a jogszabályra hivatkozik, mely szerint a szolgáltató késedelmes számlabefizetés esetén költségátalányt számolhat fel.

A Tigáz közölte, kérvényezi azt is a bíróságtól, hogy a bírósági határozat meghozataláig függessze fel a MEKH határozatban foglalt összes kötelezettsége teljesítését – vagyis addig nem fizetné vissza a késlekedőktől beszedett 40 eurókat.

Az mindenesetre biztosan látszik, egyik fél sem enged az igazából. Hosszú csörtére számíthatunk.

Ezek is érdekelhetnek