Kampány lombhulláskor

Hétfő délelőtt elkezdődött a parlament őszi ülésszaka. Az évadot a miniszterelnök nyitotta meg, a fő téma ezúttal is a migránskérdés volt. Nem meglepő: pár héttel az októberi kvótaszavazás előtt politikusaink erősebben kampányolnak, mint valaha.

Ország-világHardi Judit2016. 09. 16. péntek2016. 09. 16.
Kampány lombhulláskor

Brüsszel naivitása okozta a legnagyobb veszélyhelyzet kialakulását Európában – fejtette ki véleményét hétfőn Orbán Viktor a parlamentben. Miután a miniszterelnök értékelte az elmúlt időszakot (dicsérte a fellendülő magyar gazdaságot és a munkanélküliség egyre nagyobb mértékű felszámolását), kifejtette, véleménye szerint alaposan meg kell gondolni egy európai hadsereg felállítását, gazdaságilag is meg kell erősíteni az EU-t, illetve vissza kell térni a nemzetek Európájának koncepciójához.

Orbán szerint a migránsok is áldozatok – na, nem menekültként, hanem a hamis ígéretekkel kecsegtető politika áldozatai. Hozzátette, a baloldali települések – például Szeged vagy a budapesti kerület, Zugló – járnak rosszul, ha Brüsszel betelepíti a menekülteket, mert hozzájuk toloncolják majd a migránsokat. A miniszterelnök ezen kijelentése persze hangos nem tetszést váltott ki az ellenzéki politikusok soraiból.

A migránsügyön kívül mással is foglalkoztak a parlamentben a képviselők. Mengyi Roland – vagy ahogyan a politikus magát szólíttatja, Voldemort nagyúr – fideszes képviselő mentelmi jogáról is döntöttek. A bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette kísérletének megalapozott gyanújával vádolt képviselő maga is kérte mentelmi jogának felfüggesztését, ezt az Országgyűlés 167 igen szavazattal meg is tette. Lázár János korábban így nyilatkozott: a kormány nem áll helyt a politikusért, aki több millió forintos kenőpénzt kért uniós pénzekre pályázó szociális szervezetektől, annak ellenében, hogy kifejezetten rájuk írják a pályázatokat.

A kormányfő szavaira reagálva az MSZP-s Tóth Bertalan a négymillió létminimum alatt élő magyarról beszélt, a jobbikos Vona Gábor a korrupció kapcsán érdeklődött: ha Mengyi Roland Voldemort nagyúr, kicsoda Mészáros Lőrinc?

Az LMP-s Schmuck Erzsébet az álságos és hazug plakátkampányról, illetve a szociális biztonság hiányáról beszélt.

Ezek is érdekelhetnek