Kínai ultimátum - Ennek a korszaknak vége

Először rendezett G20-as csúcstalálkozót Kína. A csúcstalálkozón a világ 20 legerősebb gazdaságát képviselő ország mellett a házigazda Kína által meghívott Csád, Egyiptom, Kazahsztán, Laosz, Szenegál, Szingapúr, Spanyolország és Thaiföld is részt vett. A kínai elnök szerint a globális gazdaság jelenleg kritikus helyzetben van.

Ország-világMarkos Mária2016. 09. 09. péntek2016. 09. 09.

Kép: U.S. President Barack Obama (L) and Chinese President Xi Jinping head to their summit meeting in Hangzhou, China, on Sept. 3, 2016. The two countries have ratified a new global agreement on climate change, increasing the prospects of the pact entering into force by the end of 2016. (Pool photo)(Kyodo) ==Kyodo, Image: 298714085, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom, Fotó: Profimedia

Obama, Xi hold talks
U.S. President Barack Obama (L) and Chinese President Xi Jinping head to their summit meeting in Hangzhou, China, on Sept. 3, 2016. The two countries have ratified a new global agreement on climate change, increasing the prospects of the pact entering into force by the end of 2016. (Pool photo)(Kyodo) ==Kyodo, Image: 298714085, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Fotó: Profimedia

Hszi Csinping elnök globális együttműködést sürgetett a problémák megoldására. Pekingben emlékeztetnek arra, hogy a nagy, 2008-as pénzügyi válság idején az USA és az egész fejlett világ örömmel vette Kína segítségét, de az igazán fontos döntésekbe nem vonták be az országot. Ennek a korszaknak vége – ezt üzente Hszi Csinping elnök a világnak. Tudatosította, hogy Kína gazdasága a második az USA után, és még mindig jóval dinamikusabb, mint vetélytársai, majd ötpontos javaslattal állt elő a globális gazdaság megreformálására a G20-csúcson a dél-kínai Hangcsouban. Csinping szorgalmazta, hogy állandó egyeztetés legyen a G20-államok között a gazdaságpolitikáról, amelynek a növekedést úgy kell megcéloznia, hogy az ne veszélyeztesse a globális pénzügyi stabilitást. Ennek érdekében Hszi Csinping és Obama meg is egyezett: Kína és az USA nem indít egymás ellen leértékelési háborút.

Meg kell találni a növekedés új motorjait, mert az a technológiai forradalom, amely eddig ezt lehetővé tette, immár nem biztosít elegendő felhajtó erőt a globális növekedés számára. A globális gazdaság szabályozását nem lehet kizárólag a piaci erőkre hagyni, hanem létre kell hozni egy hatékony rendszert annak irányítására. A kínai elnök szerint szembe kell szállni a protekcionizmussal: ha mindenki a saját piacát akarja megvédeni, akkor a világkereskedelemben visszaesés várható, ez pedig senkinek sem érdeke. Végül figyelembe kell venni az Agenda 2030 programot, mely a fenntartható fejlődést szorgalmazza az egész világ számára.


HURRÁ, NYARALNAK!
A csúcstalálkozó idejére szinte teljesen kiürítették a találkozónak helyet adó Hangcsou városát. Kína egykori történelmi fővárosának jelenleg hatmillió lakosa van. A G20 idejére több mint kétmillió ember hagyta el a várost, élve a kényszerszünettel és az erre az időre az állam által nyújtott üdülési kuponokkal. Elsősorban a G20-nak helyet adó, több mint egymilliárd dollárból felhúzott rendezvényközpont közelében lévő negyedet érintette a kényszernyaraltatás. Dolgozók híján leálltak a gyárak is, ami viszont jót tett a szmogtól rendszeresen szenvedő nagyvárosnak. A külföldi vendégeket, újságírókat teljesen kongó negyedek, üres sugárutak fogadták.


3 BAKI A G20-ON
Nem indult zökkenőmentesen a világ gazdasági nagyhatalmainak csúcstalálkozója.
- Barack Obama nem tudott időben kiszállni az elnöki gépből.
- Susan Rice nemzetbiztonsági főtanácsadót feltartóztatták a kínai biztonságiak, mert azt hitték, hogy csak egy újságíró.
- Egy kínai biztonsági ember kiabálni kezdett egy fehér házi dolgozóval, aki épp az újságíróknak magyarázta, hova kellene állniuk. Azt kiabálta: „Ez a mi országunk, ez a mi repterünk!”
 

Ezek is érdekelhetnek