A kopás, meszesedés szinte mindenkit utolér - Porcerő a tengermélyből

AZ ÍZÜLETI KOPÁS és a meszesedés ma már népbetegségnek számít. 65 év felett szinte mindenkit utolér, de jó tudni, hogy a fiatal korban végzett intenzív sport is okozhat panaszokat. Ízületeink megóvása élethosszig tartó feladat.

Ország-világHabik Erzsébet2016. 10. 24. hétfő2016. 10. 24.
A kopás, meszesedés szinte mindenkit utolér - Porcerő a tengermélyből

Az ízületek csontvégeit ízületi porc borítja, ezáltal válik lehetővé számukra a súrlódásmentes mozgás. Amennyiben a porcképzésért felelős sejtek nem működnek megfelelően, a porcok elkezdenek leépülni, elvékonyodni, a felszínük rücskös és lyukacsos lesz, kisebbnagyobb csontkinövések keletkeznek a szélükön.

Egy idő után a csontok végei összeérnek, egymáson súrlódnak, ami komoly fájdalommal, előrehaladott állapotban pedig az ízület teljes használhatatlanságával jár. Az artrózis – vagyis az ízületi porcok krónikus, kopással járó megbetegedése – hátterében nagyon gyakran a mozgásszegény életmód és az ebből fakadó elhízás áll, de az erős vagy egyenlőtlen terhelés szintén az ízületek torzulásához, gyulladáshoz, csontkopáshoz vezethet.

A kopás tünetei a kor előrehaladtával egyre csak rosszabbodnak, hiszen az ízületek stabilitása és a szervezet regenerációs képessége is csökken az idő múlásával. Egyik mozgásszervi baj követi a másikat, egymást erősítő folyamatként súlyosbodnak. Éppen ezért fontos már a kezdeti stádiumban elkezdeni a terápiát, amíg a porcsejtek még képesek a sejtközötti állomány pótlására. Egyes ízületvédő étrend-kiegészítők kifejezetten ezt a célt szolgálják.

Egyik leghatékonyabb összetevőjük a cápaporc, ami a tüskés- és a pörölycápa szárított porcainak porrá őrlésével készül, és a jótékony hatóanyagok valóságos kincsesbányája. Nagy mennyiségben tartalmazza a porcokat felépítő kondroitin-szulfátot, amit az ízületek kenőanyagának, természetes gyulladáscsökkentőnek is tartanak, a benne ugyancsak bőséggel jelen lévő glükozamin-szulfát pedig a porcok megfelelő működését, fájdalommentes mozgását teszi lehetővé.

A cápaporc jótékony hatását erősíti a hialuronsav, ami a porcszövet táplálásában kap szerepet és emellett az ízületi folyadékot is sűríti, valamint a kollagén, ami egyszerre tölt be szilárdító és összetartó szerepet. A C-vitamin áldásos hatásait már sokszor dicsértük, de jó tudni, hogy a kollagénképződés elősegítésén keresztül a porcok, a csontok, az erek és a bőr egészségének megőrzéséhez is nagyban hozzájárul, miként a mangán és a réz is nélkülözhetetlen a kötőszövet-képződéshez és a normál csontozat fenntartásához. Az MSM (metilszulfonil metán) pedig fontos természetes tápanyag, kénvegyület, ami az ízületi és izomfájdalmak, görcsök kezelésében lehet a segítségünkre.

A tejben és a tejtermékekben ugyanúgy előfordul, mint a húsban, a tojásban vagy a friss zöldségekben, különösen a kelbimbóban, a fokhagymában, a káposztában és a hagymában.

Az ízületek nem tartalmaznak ereket és idegeket, ezért előfordulhat, hogy a kezdeti károsodások hosszan és tünetmentesen lappanganak. A porcosító anyagok pótlását ezért is érdemes idejében, már fiatal korban elkezdeni, különösen az álló, ülő és nehéz fizikai munkát végzőknek, az aktív sportolóknak. A porckopás komoly és kínzó betegség, ám komplex ízületvédő étrend-kiegészítők, valamint vitaminok szedésével elkerülhetjük a későbbi műtéti beavatkozást – figyelmeztetnek a szakértők. De legalább ennyire fontos, hogy legalább hetente háromszor végezzünk a korunknak és egészségi állapotunknak jóleső mozgást.

Ezek is érdekelhetnek