A nép leszavazta, de sürgetik, hogy folytassa

Másik realizmus - Át sem vehette még a Nobel-békedíjat, no és persze az azzal járó hatalmas pénzösszeget az idei kitüntetett, a kolumbiai elnök, máris bejelentette: a hazájában több mint fél évszázadon át tartó polgárháború áldozatainak adományozza a 925 ezer dolláros (több mint 250 millió forintos) pénzjutalmat. Juan Manuel Santos (képünkön) vezetésével ugyanis – papírforma szerint – sikerült megállapodni a Rodrigo Londoño Echeverri, becenevén Timochenko vezette szélsőbaloldali FARC gerillacsoporttal.

Ország-világMarkos Mária2016. 10. 16. vasárnap2016. 10. 16.

Kép: BOGOTA, COLOMBIA - OCTOBER 10 : Colombia's President Juan Manuel Santos receives indigenous Guambianos of Cauca supporting the peace process with the FARC-EP in Bogota, Colombia on October 10, 2016. Daniel Garzon / Anadolu Agency, Image: 302494852, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca, Fotó: Profimedia

Colombia's President Juan Manuel Santos
BOGOTA, COLOMBIA - OCTOBER 10 : Colombia's President Juan Manuel Santos receives indigenous Guambianos of Cauca supporting the peace process with the FARC-EP in Bogota, Colombia on October 10, 2016. Daniel Garzon / Anadolu Agency, Image: 302494852, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Fotó: Profimedia

Ezzel a több mint 250 ezer halottat követelő, 50 évnyi öldöklés után végre beköszönthetne a béke. A dolog szépséghibája csupán az, hogy az október 2-ra kiírt népszavazáson az urnához járuló kolumbiaiak kevéssel ugyan, de leszavazták a megállapodást.

„A mágikus realizmus – és persze Gabriel García Márquez – hazája ismét megdöbbentette a világot” – kommentálta a nemzetközi sajtó az eseményeket. A békeszerződés népszerűtlenségének több oka is volt.

Egyrészt a titkos tárgyalások Kubában folytak, ahol a FARC vezetése száműzetésben élt. A tárgyalások tartalma – amiről döntenie kellett volna a kolumbiaiaknak – kevésbé volt ismert. A hiányos információk alapján a helyiek a békeszerződést igencsak előnyösnek ítélték a FARC szempontjából. Így például egyetlen terroristát sem lehetett volna felelősségre vonni, sőt beilleszkedésüket segítő apanázst kaptak volna a rendkívül szegény országban, a szervezet vezetői közül pedig tíz mandátum járt volna nekik a bogotai parlamentben.

A Nobel-bizottság közleménye szerint az idei díjjal azt az óriási munkát ismerik el, amelyet Santos a béke megkötéséért tett, és mivel most a sikertelen népszavazás után van esély arra, hogy újra kiélesedhet a konfliktus, a bizottság ezzel a díjjal akarja bátorítani Santost és Timochenkót, hogy folytassák a tárgyalásokat.

Ezek is érdekelhetnek