Casablanca: így is, úgy is örökzöld

Megörültem, hogy a tévécsatornákon látott újrázások után ismét moziban is nézhető a Casablanca.

Ország-világBudai Horváth József2016. 10. 01. szombat2016. 10. 01.

Kép: A scene still from the 1943 Academy Award®-winning film "Casablanca" features (l to r) Humphrey Bogart, Claude Rains, Paul Henried and Ingrid Bergman. Bogart received an Academy Award nomination in the Lead Actor category while Claude Rains was honored with a nomination in the Supporting Actor category. "Casablanca" received eight Academy Award nominations in total and won three Oscars® including Best Picture. Restored by Nick & jane for Dr. Macro's High Quality Movie Scans Website: http:www.doctormacro.com. Enjoy!

humphrey bogart, claude rains, paul henried & ingrid bergman - casablanca 1943
A scene still from the 1943 Academy Award®-winning film "Casablanca" features (l to r) Humphrey Bogart, Claude Rains, Paul Henried and Ingrid Bergman. Bogart received an Academy Award nomination in the Lead Actor category while Claude Rains was honored with a nomination in the Supporting Actor category. "Casablanca" received eight Academy Award nominations in total and won three Oscars® including Best Picture. Restored by Nick & jane for Dr. Macro's High Quality Movie Scans Website: http:www.doctormacro.com. Enjoy!

A filmet 1942-ben, nem sokkal Amerika hadba lépése után forgatták. A helyszín Marokkó, 1941. Európából a Vichy-kormányzat – a (még) meg nem szállt német bábállam – a francia gyarmatokat is felügyeli. Casablancában kollaboráns és ellenálló franciák, világvándorok, nácik, kelet-európai menekültek találkoznak. Rick (Humphrey Bogart alakítja), az amerikai mulatótulajdonos többeknek segít hamis papírokhoz jutni, amikor a nácik elől menekülő Victor László oldalán feltűnik a régi szerelme, Ilsa(Ingrid Bergman játssza). Szerelem és csalódás, sértettség és emberség, lemondás és hazafiság viaskodik egymással, mígnem… – de nem mondom tovább. A három Oscar-díjjal kitüntetett alkotásban tobzódnak a magyarok: a rendező Michael Curtiz (Kertész Mihály), a színész Peter Lorre (Löwenstein László) és S. Z. Sakall (Szőke Szakáll, azaz Gerő Jenő). Az 1966-os magyar szinkronban a világhírű főszereplőknek a kor két ragyogó magyar színésze, Kálmán György és Váradi Hédi kölcsönözte a hangját. Ők négyen összeforrtak a Casablanca hazai nézőinek emlékezetében.

A mostani változatot kiváló képminőségű, digitálisan restaurált kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik a mozikban. Kiderül, hogy a magyar szinkronhangok ábrándosabbak az eredetieknél. Az átdolgozott másolat kevésbé füstös és ködös. A feliratok kellő ideig olvashatóak és pontosak. A fél évszázaddal ezelőtti szinkron ugyanis több helyütt is eltér az eredeti szövegtől. Anno a magyar narrátor azt mondja: „Még alig csöndesült el az I. világháború harci zaja, Európában ismét dörögnek a fegyverek. A fasizmus borzalmai elől százezrek menekülnek a tengerentúlra.” Az eredeti így szól: „A II. világháború kezdetén a rab Európában sok szem függött reménykedve vagy lemondóan a szabad Amerikán.” Nos, 1966-ban a „rab Európa” már nem a németek, hanem a szovjetek fogságát jelentette volna, ezért a módosítás. Manapság a tartalmat illetően zavartalan az élvezet.

Jól jár, aki újranézi, s az is, aki most látja először a Casablancát.

Ezek is érdekelhetnek