Hadban a nyolclábúakkal

Néhány hete olvashattak lapunkban a hazánkban tenyésző pókokról. Ez idő tájt keresnek maguknak téli szállást, amihez nem ritkán az otthonaink, gazdasági épületeink eldugott zugait választják. Akik szeretnének békés eszközökkel megszabadulni tőlük, számukra néhány tanáccsal szolgálunk ehhez.

Ország-világ(-rv-)2016. 10. 31. hétfő2016. 10. 31.
Hadban a nyolclábúakkal

Mint mindig, a legjobb a megelőzés. A pókoknak (és más rovaroknak) nem nehéz feladat a ház körüli növényekről az ablakba mászniuk, s onnan a lakásba jutniuk. A növényeket tehát tartsuk úgy tízcentis távolságra a falaktól, melyeken érdemes a repedéseket is szemügyre venni, mert kitűnő búvóhelyek. A kukákat vigyük az épülettől távolabb, mert a szemét mindenféle pókcsemegét is odavonz. Mivel jó riasztószer, hasznos a ház köré mintegy hat centiméteres sávban szódabikarbónát szórni.

Bent vegyük szemügyre – és távolítsuk el – a pókhálókat, amelyek árulkodnak hívatlan vendégeink kedvenc leshelyeiről. A pókok leginkább a sötét, zsúfolt, piszkos rejtekekben tanyáznak és szaporodnak. Igencsak kedvelik a dobozokat, a ruhákat, a bútorok és a hűtőszekrény alatti réseket.

Ahol csak lehet, jó ötlet átlátszó és zárható műanyag tárolóedényeket használni. A szemetes edény, a mosogató környéke – általában minden olyan színtér, ahol élelmiszert és a csemegéjüknek számító rovarokat (pl. hangyákat) találhatnak – szintén a vadászterületük.

Valamennyi helyiséget – a pincét, a garázst és a padlást is – rendszeresen és alaposan takarítsuk ki, mivel utálják a rendet és a tisztaságot.

A csövekhez, vezetékekhez fúrt lyukakat lehetőség szerint tömködjük el, porszívózáskor ne felejtsük ki egyiket sem.

Szerencsére hatásos űzőszereket vethetünk be ellenük, több illat is menekülésre készteti őket. Leginkább az ecetet utálják, majd a citrusfélék következnek: a citrom, a narancs „szagára” hanyatt-homlok eliszkolnak. A borsmenta hasonlóképpen a szövetségesünk: fél liter vízhez néhány cseppet téve, szórófejes flakonból az űzőszert spricceljük az ablakkeretekre, az ajtók aljára. Mindehhez jól megfelel a teafa, a levendula és a fahéj illóolaja is.

A póréhagymához hasonlító, főként az ázsiai konyhákban kedvelt citronella olajából 2,5 deciliter vízhez adjunk 25 cseppet, és a keveréket szórjuk a falakra, a ruhákra, bárhová, amerre csak szükségét látjuk – nem kell félni, sehol nem hagy nyomot. Ugyanígy a dohány is a szövetségesünk: fél liter, forrásban lévő vízben áztassunk maréknyi vagdalt dohányt, majd a folyadékot szűrjük le, utána tegyünk hozzá kevéske folyékony szappant, s máris permetezhetjük kívülről az ablakokra, szellőzőkre, ajtóküszöbökre.

A narancs- és a gesztenyeszeletek is jó szolgálatot tehetnek, akárcsak az eukaliptuszlevelek – ez utóbbiból rakjunk egy keveset a szekrényekbe, fiókokba. Jó ötlet őrölt szegfűszegből vízzel pasztát gyúrni: kenjük be vele a sarkokat, a közlekedőutak lehetséges kereszteződéseit. Végül bevethetjük a természetes anyagokból készült, az emberi szervezetre ártalmatlan riasztószereket is, melyek ugyancsak nem tesznek kárt a lefújt felületekben.

Ezek is érdekelhetnek