Kártyáról fizethető egészség - Számoljuk ki: mit fedez havi ötezer forinttal?

Kiszámolta valaha, évente mennyit költ a saját és családja egészségére? A WHO adatai szerint 2014-ben az összes egészségügyi kiadás 34 százalékát a háztartások állták, ráadásul túlnyomó részben zsebből. Ezen az anyagi terhen könnyít az előtakarékosság.

Ország-világBiczó Henriett2016. 10. 17. hétfő2016. 10. 17.

Kép: Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

Kártyáról fizethető egészség - Számoljuk ki: mit fedez havi ötezer forinttal?
Gyogyszertar Patika 2006.08.10. foto: Nemeth Andras Peter

Havi néhány ezer forintból évek alatt jelentős összeg gyűlhet össze az egészségpénztári számlán, amelyből akár az e nélkül elérhetetlennek tűnő magánorvosi ellátást is finanszírozhatjuk.

Sőt a magánbefizetéseket az állam is gyarapítja adójóváírással, amely összeg levonás nélkül a patikás pénztártag egészségre költhető forintjait növeli. A hatályos szabályok szerint az évente visszaigényelhető adókedvezmény akár 150 ezer forint is lehet, amely az egyéni befizetés – vagy a pénztártag javára teljesített munkáltatói adomány – után járó 20 százalékos, a számlán lévő, fel nem használt összeg 24 hónapos lekötése utáni 10 százalékos, valamint a prevenciós céllal igénybe vett pénztári szolgáltatás után járó, szintén 10 százalékos szja-jóváírásból állhat össze – írta meg a Piac és Profit.

Ha például minden hónapban ötezer forintot teszünk be az egészségpénztári számlánkra, egyetlen fillért sem kötünk le, és prevenciós célú szolgáltatást sem veszünk igénybe az adott évben, az állam 12 ezer forinttal fogja kiegészíteni a megtakarításunkat. Ahhoz, hogy 150 ezer forintot írjanak jóvá a számlánkon, 750 ezer forintot kell 2016. december 31-ig befizetnünk.

Ezek is érdekelhetnek