Megpuccsolt népszavazás

Vasárnap az ellenzéki vezetésű venéz kongresszus határozatot hozott arról, hogy Nicolas Maduro megsértette az alkotmányt, amiért az elnököt bíróság elé kell(ene) állítani. Ugyanis a befolyása alatt álló választási bizottság csütörtökön leállíttatta az elnök lemondatásáról szóló népszavazást támogató aláírásgyűjtést, mondván: négy szövetségi államban a bíróságok csalásokra hivatkozva érvénytelenítették az aláírásgyűjtést.

Ország-világ (farkas)2016. 10. 28. péntek2016. 10. 28.
Megpuccsolt népszavazás

Hogy Maduro bírák előtt feleljen bármiért, az nem valószínű, hiszen nemcsak az említett bizottságot, hanem a kormányt és a legfelsőbb bíróságot is maga mögött tudhatja. Az ellenzéki Kerekasztal a Demokráciáért párt eredetileg azt akarta elérni, hogy még idén kiírják a népszavazást, ám ezt a kormány megakadályozta.

A felmérések szerint a venezuelaiak 70 százaléka kormányváltást akar, az elnök népszerűsége megválasztása óta a felére csökkent, s a rá voksolók sem szeretetből, hanem a másik féltől való félelmükben támogatják őt. Maduro elnök mindeközben elhagyta országát: körútra indult a közel-keleti államokba, feltornáztatni a kőolaj árát. Mintha nem csinált volna eddig is elég bajt.