Mit rejt a 2017-es Szabad Föld Kalendárium?

KEDVES OLVASÓINK! Már csak néhány nap, és újra megjelenik a Szabad Föld Kalendárium, annak immár XII. évfolyama. Érdemes előfizetni rá, mert így önök lényegesen olcsóbban jutnak hozzá, mint ha a postán vagy az újságárusoknál vásárolják meg. (Nem tévesztendő össze a Kincses Kalendáriummal – az nem a miénk.)

Ország-világSzabad Föld2016. 10. 07. péntek2016. 10. 07.
Mit rejt a 2017-es Szabad Föld Kalendárium?

Mit rejt a vidék hetilapjának 2017-es Kalendáriuma? Olvasnivalót egész esztendőre, összekötve a kellemest a hasznossal. A riportok, interjúk, portrék, tárcák mellé igyekeztünk ezúttal is sok hasznos információt, jó tanácsot, praktikus tudnivalót összegyűjteni.

Évkönyvünkben megtalálják a naptárt – névnapokkal és a szentek napjaival, az ünnepekkel, évfordulókkal és jeles napokkal, vásári dátumokkal és szórakoztató horoszkóppal, adózási határidőkkel és ételreceptekkel, vadász- és horgásznaptárral, a családi feljegyzésekhez jegyzetsorokkal. A hónap időjárása rovatunkban évszázadok furcsaságaiból és napjaink sokasodó szélsőségeiből válogattunk.

Az év krónikájában most is sorra vettük azokat az eseményeket, amelyekről az elmúlt hónapokban a legtöbbet beszéltünk. Első helyen a migrációt, a menekültkérdést és az Európa országaiban is szaporodó terrorcselekményeket kell említenünk.

A menekültek áradata sajnos nem állt meg, s bizonyára nem is fog, amíg szülőföldjükön meg nem szűnnek az okok – a háború, az éhezés, a kilátástalanság –, amelyek távozásra késztetik őket. A megoldás a nagyhatalmaktól és minden országtól – végső soron az egész emberiségtől – olyan összefogást igényel, amelyben hosszabb távú gondolkodás és józan belátás érvényesül.

A biztonság feltétlenül jogos igényünk, de nem zárhatjuk be a lelkünket segítségre szoruló embertársaink előtt. És ez nemcsak a menekültek megítélését illetően, hanem minden kapcsolatunkban igaz. Ahhoz, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek és feszültségek csökkenjenek, jó törvények, okos intézkedések mellett valódi részvétre, együttérzésre van szükség. Enélkül a „nemzeti összefogás” is csak üres kifejezés. Ki-ki felelős a maga cselekedeteiért, de aki úgy érzi, hogy vele senki sem törődik, az rossz útra is könnyebben téved. Hazánkban, bár több területen tényleg látványos az előrelépés, sok százezren még mindig nyomorban élnek, s bár egy részük nyilván maga is tehet erről, mindezt nem lehet azzal elintézni, hogy majd lesz velük valami, csak minket „hagyjanak békén”. A korrupciótól, a gyakran indokolatlan költekezéstől kezdve sok mindenen változtatni kellene, hogy mindenki nagyobb esélyt kaphasson.

A furcsa ellentmondás feloldásához, miszerint nálunk a munkanélküliség munkaerőhiánnyal párosul, színvonalasabb, gyakorlatiasabb oktatás kell. Szegénysorból azonban ma nemcsak orvosi diplomáig, de egy jó szakmunkás-bizonyítványig eljutni is nehezebb. Más kérdés, hogy akinek sikerül, itthon marad-e.

Hogyan lehet falun, tanyán boldogulni? – Kalendáriumunkban ennek különösen nagy teret szentelünk. Szövetkezni kell – ez az egyik tanulság –, így az uniós források is jobban elérhetők. S persze fontos az is, hogy mi van a saját portánkon.

Házunk tája rovatunkban ezért adunk pénzt is érő ötleteket kertészkedők, jószágtartók tízezreinek. A mi emberünk cím alatt pedig olyanokat mutatunk be, akik nem érik be a siránkozással, hanem cselekszenek – önmagukért és közösségükért. Interjúinkban megszólal és véleményt mond a világról Béres Alexandra fitneszvilág- és Európa-bajnok, az egészséges életmód elkötelezettje, Birkás Márta, a Szent István Egyetem talajművelésprofesszora, a 2016-os év agrárembere, ifjabb Csoóri Sándor népzenész, a hazai hangszeres népzenei mozgalom egyik elindítója, Molnár Géza Tisza-kutató, Nógrádi Zoltán mórahalmi és Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester, Szenti Tibor író, néprajzkutató, Venczel Vera színművésznő és mások. S persze ismét lesznek rejtvények, játékok – fődíjként egy elektromos kerékpárral és további értékes nyereményekkel.

Ezt kínálja önöknek a 2017-es Szabad Föld Kalendárium, amely rövidesen ott lehet az asztalukon. Alul láthatják előfizetői ajánlatunkat – éljenek vele! S fogadják olyan szeretettel Kalendáriumunkat, ahogy mi készítettük hónapokon át!

Ezek is érdekelhetnek