Nem fáj az eső - Pataki Zita akár a vonaton is elmondja, mi várható

SENKI SEM JELENTI olyan derűsen, hogy ködös, nyirkos idő várható, mint ő. Pataki Zita azt sem bánja, ha a vonaton megkérdik tőle, másnapra napsütést ígér vagy égzengést? A kereskedelmi tévé „időjósa” szerint rajtunk múlik, hogy felhőtlennek látjuk-e az eget – ő esőben is szeret kutyát sétáltatni.

Ország-világPalágyi Edit2016. 10. 18. kedd2016. 10. 18.

Kép: Pataki Zita 2016.10.10 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nem fáj az eső - Pataki Zita akár a vonaton is elmondja, mi várható
Pataki Zita 2016.10.10 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Elképzelték már Pataki Zitát lekötött félszemmel, morcos arccal? Az egriek méltán tehették ezt, ugyanis nemrégiben Egerről blogolt, mégpedig Jumurdzsák álnév alatt. Sokáig arra is ügyelt, hogy azt hihessék, férfi írja a sztorikat Dobó városának látnivalóiról, mígnem felfedte magát.

– Magyartanár az eredeti végzettségem, így az írás és az irodalom is közel áll hozzám. Ráadásul Heves megyében születtem, és gyerekkoromban Egerre tekintettem úgy, mint a fővárosra, Pestig el sem láttam. Ma is baráti szálak kötnek ide, s úgy gondolom, Eger sokszínűsége egyedülálló abban, hogy a vártól kezdve a borokon át a gyógyvízig ezernyi élmény fogadja a látogatót – meséli az immár lelepleződött Jumurdzsák. Pataki Zita a természet közelségében nőtt fel, egy faluban a Mátraalján.

Álmaiban, vágyaiban mindig is olyan helyen szeretett volna élni, ahol kilépve a házból az erdő, a hegy látványa fogadja. Sukoró, ahol most él, az első pillanattól ezzel a környezettel ajándékozta meg. A városi zaj, a benzingőz, a nyüzsgés nem az ő világa, mint ahogyan sztárallűrjei sincsenek.

– Nem szeretem a partikat, a sznobizmussal nem tudok mit kezdeni. Pedagógus vagyok a legelső hivatásom szerint, talán emiatt fordul elő, hogy olykor spontán „nevelek”: például a barátnőm kislányára rászólok, ha nyafog. Arra is ügyelek, hogy az időjárás-jelentésben ne használjak idegen szavakat.

A frontot például mindenki érti, de a ciklont már nem biztos, ezért e szót 19 év alatt egyszer sem mondtam ki. A meteorológiában nem mindegy, hogy szórványosan, elszórtan vagy néhol esik az eső, mert ez más-más előfordulási esélyt jelent. A magyar nyelvben e szavak szinonimák, nem társítunk hozzájuk számokat. A helyenként például adott területre 10-20 százalékos esélyt jelent, ezt elég gyakran bemondom, hogy a nézők is tudják – magyarázza.

Nevezhetnénk akár diplomahalmozónak is az „időjóst”, hiszen elmélyedt az államigazgatásban, tanult jogot és pszichológiát is. Mégis úgy gondolja, ez inkább a tudásvágyáról szól, s arról, hogy ma már több lábon kell állni.

– Megesik, hogy a vonaton odajönnek hozzám, másnap vagy a hétvégén milyen idő várható. Annak örülök, ha az illető elárulja, hogy miért érdekli. Ha azért, mert a lányának szombaton esküvője lesz, vagy éppen tetőt javítanak aznap, akkor szívesen segítek, hiszen ő is elárult magáról valamit, s kapcsolatba léptünk. Természetes, hogy az időjárás mindenkit érdekel. A közösségi oldalak jóvoltából ma már azt is tudhatja egy pesti, ha Győrben szakad, és kiszámolhatja, mikor ér ide – ez önmagában is fantasztikus. Természetes, hogy a környezetünk, így az időjárás hat a testünkre, lelkünkre, egészségünkre. Emiatt kár panaszkodni, ehhez alkalmazkodnunk kell – mondja az időjárás-jelentő.

Ma már trénerként is dolgozik: életvezetési tanácsokat ad, gyermekek és felnőttek önértékelését, önbecsülését fejleszti. Igyekszik megtanítani, hogyan tartsuk fenn magunkban a megelégedett létezés érzését. A tudatosság és a spontaneitás fontos számára, és büszke rá, hogy gyorsan alkalmazkodik. Ez utóbbi képesség megőrzéséhez az időjárás változása is bárkinek jó lehetőséget kínál: Zita cudar időben is bátran elindul kutyát sétáltatni.

– Ha valaki tart az égzengéstől, jó, ha a lelkébe néz, miért kelt benne félelmet. Vannak persze olyan természeti jelenségek, amelyek csapásként érik az embert, ilyen például a cunami. Ám attól még nem kell búskomorságba esnünk, ha ősszel szitál a köd vagy netán beborult. Az eső sem fáj, próbáljuk élvezni – javasolja Pataki Zita.

Ezek is érdekelhetnek