Örökké romlatlanul - Szent Bernadett a legszebb

A LEGTÖBB EMBER TESTE a halál beálltát követően bomlani kezd. A legtöbbé, de nem mindegyiké: némelyik szent üvegkoporsóba helyezett földi maradványa romolhatatlan. Vajon csodával van-e dolgunk? A hívők szerint mindenképpen, mások meggyőződése viszont az, hogy az ilyesmi emberi beavatkozás nélkül elképzelhetetlen.

Ország-világHardi Péter2016. 10. 30. vasárnap2016. 10. 30.

Kép: A view of the shrine in the chapel of the Convent of St Gildard of Nevers, where the body of Marie Bernarde "Bernadette" Soubirous, known as St Bernadette, is buried, on February 6, 2015 in Nevers. The Mayor of Nevers, Denis Thuriot, denounced a campaign to transfer the remains of Saint Bernadette to Lourdes. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK, Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Örökké romlatlanul - Szent Bernadett a legszebb
A view of the shrine in the chapel of the Convent of St Gildard of Nevers, where the body of Marie Bernarde "Bernadette" Soubirous, known as St Bernadette, is buried, on February 6, 2015 in Nevers. The Mayor of Nevers, Denis Thuriot, denounced a campaign to transfer the remains of Saint Bernadette to Lourdes. AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

„Az oszlás legcsekélyebb jele sem volt tapasztalható, az idő nem hagyott rajta nyomot, úgy látszott, mintha aludna” – emlékezett egy szemtanú a tapasztalatáról, amit a franciaországi Nevers kolostorának temetőjében szerzett 1909-ben. Egyházi méltóságok és két orvos jelenlétében ekkor nyitották ki Bernadette Soubirous sírját. Ő az a Bernadette, akit a világ az 1858-as lourdes-i Mária-jelenésekkel köt össze. A fiatal pásztorlány ezt követően hamarosan kolostorba vonult, ahol 35 éves korában meghalt. Harminc évvel később, boldoggá avatási eljárása során hantolták ki először. A jelenlévők ekkor szembesültek a csodával: a teste nem bomlott el, viszont – és így még nagyobb a kontraszt – kezében a rózsafüzér megrozsdásodott. Többen megjegyezték, hogy Bernadette bőre a szemük láttára elsötétedett. A korabeli sajtó egy része kételkedett abban, hogy csodával volna dolgunk: arról cikkeztek, hogy Bernadette-et a püspöke balzsamoztatta be közvetlenül a halálát követően.

Akármi történt is, a koporsót még kétszer nyitották meg: 1919-ben és 1925-ben. Változást ekkor sem észleltek. Bernadette-et boldoggá avatták, s testét üvegkoporsóba helyezték a kolostor templomában, ahová azóta milliók zarándokoltak el. A kifejezetten szép arcon a feketedés jelei nem mutatkoznak, ugyanis azt – akárcsak a testből szintén látható kezeket – viasszal vonták be.

Nem Bernadette az egyetlen épen maradt egyházi szent. Joan Caroll Cruz karmelita nővér 1977-ben megjelent könyvében 102 olyan esetet ír le, amely során a meghalt szent, boldog vagy tiszteletre méltó teste nem bomlott el a halála után – sokszor évtizedekig, évszázadokig.

Közéjük tartozik például a XIII. században élt Szent Zita, a szolgálóleányok védőszentje, vagy a XVII. századi Páli Szent Vince. A szegényeket felkaroló, a lazarista rendet megalapító Vince kalandos élete 1660-ban ért véget. Amikor megindult a boldoggá avatási eljárása, a sírját felnyitották, s a testét romlatlan állapotban találták, amely ma is látható Párizsban. Szent XXIII. János pápa szintén romolhatatlan, üvegkoporsója a Vatikánban található.

De mi is az a romolhatatlanság az egyház tanítása szerint? Röviden fogalmazva: az elhunyt teste ellenáll a természet törvényeinek, vagyis nem enyészik el. Hogy egyébként miért bomlik el a test? Mert a halál beálltával a szervezetben rövid időn belül elszaporodnak azok a baktériumok, amelyek lebontják a szöveteket. Ez egyrészt a test elszíneződésével, másrészt kellemetlen szaghatással jár. Néhány év, évtized múltán pedig már csak a legellenállóbb szövet, a csont marad meg.

Ez a természetes folyamat az egyház tanítása szerint nem minden esetben érvényesül. A legszentebb, leginkább Isten akarata szerint élő keresztények egy részének „jutalma”, hogy testük a haláluk után, de a feltámadásuk előtt is romolhatatlan.

Mi a különbség a múmiák és a romolhatatlan testű szentek között?

Az, hogy míg az előbbiben különböző eljárásokkal tartósítják az elhunyt testét, addig az utóbbiban az egyház tanítása szerint ilyesmi nem történik.

A romolhatatlanságot a hívek csodaként élik meg, s szeretnének maguk is részesülni abban a szentségben, amelyet az elhunyt teste vagy annak egy része hordoz. Ezért egy-egy ilyen sírhely zarándokhellyé is változhat, ahol – ha nem is a romolhatatlan szent testét, de – a koporsóját megérintve maguk is részesülhetnek a szentségből. Egyes egyházi meghatározások még tovább mennek, s nemcsak a test romolhatatlanságáról beszélnek, hanem arról is, hogy kellemes illatot áraszt, meleg marad, nem észlelhető hullamerevség; ha van stigmája, akkor vérzik, sőt a végtagok rituális mozgásokat végeznek. Kérdés azonban, hogy napjainkban hol nyugszik olyan szent, akinek a testén ezek a jelenségek észlelhetőek?

Ezek is érdekelhetnek