Szeméttenger az óceánban

Jóval nagyobb a csendes-óceáni szemétsziget, mint hitték. A vízfelszínen úszó, nagyméretű hulladékok ketyegő bombát jelentenek, mivel megfelelő intézkedések hiányában néhány évtizeden belül olyan apró műanyag szemcsékre bomlanak le, amelyek aztán bekerülhetnek a táplálékláncba.

Ország-világUjlaki Ágnes2016. 10. 28. péntek2016. 10. 28.
Szeméttenger az óceánban

Az Ocean Cleanup alapítvány felderítő repülőgépe hatalmas mennyiségben összetorlódott szemetet – főleg műanyag hulladékot – fedezett fel a Hawaii és Kalifornia között elterülő csendes-óceáni nagy szemétsziget északi csücskében.

– Furcsa érzés ennyi szemetet látni ott, ahol az ősi, érintetlen óceánnak kellene lennie – mondta Boyan Slat, az alapítvány 22 éves elnöke, aki még kamaszkorában rukkolt elő annak a passzív szemétgyűjtő rendszernek az ötletével, amelyet az idén nyáron kezdtek tesztelni az Északi-tengeren.

A szeméttenger központi része nagyjából egymillió négyzetkilométeren terül el, s további csaknem három és félszer ekkora területet érint a felhalmozódott hulladék problémája. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a nagy csendes-óceáni szeméttenger olyan gyors ütemben növekszik, hogy hamarosan a világűrből is látható lesz. A mostani repülőgépes felmérések eredményei azt mutatják, hogy a szakemberek korábban igencsak alábecsülték a több mint félméteres hulladékok mennyiségét és jelentőségét.

Az Ocean Cleanup szeretné, hogy a Boyan Slat által kidolgozott technológiát 2020-ban a Csendes-óceán északi részén felgyülemlett hatalmas szeméttenger eltakarítására használják fel. Ennek a passzív szemétgyűjtőnek a felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, míg a víz alá nyúló része szűrő, ami felfogja a műanyag hulladékot. A szűrő V alakban nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlények így átúszhatnak alatta. Az elképzelés szerint az áramlatok lassanként a csücsökbe sodorják a szemetet.

A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot és valamelyest fel is dolgozza, mielőtt hajóval kivinnék a szárazföldre.

Ezek is érdekelhetnek