Támogatás nélkül is van élet - Nem érdekli őket a profit vagy a világpiac, stabilitásra vágynak

A KUNBÁBONYIAK közösségi összefogásra és egy speciális helyi igény felismerésére alapozva hozták létre szociális szövetkezetüket. Támogatás, pályázatok nélkül is megélnek.

Ország-világBorzák Tibor2016. 10. 25. kedd2016. 10. 25.

Kép: Kunbábony, 2016. szeptember 19. Szociális szövetkezet Kunbábonyban. Fotó: Ujvári Sándor

Támogatás nélkül is van élet - Nem érdekli őket a profit vagy a világpiac, stabilitásra vágynak
Kunbábony, 2016. szeptember 19. Szociális szövetkezet Kunbábonyban. Fotó: Ujvári Sándor

Kunbábony táblája előtt, sűrűn nőtt fák közt öreg épület áll. A hajdani tanyasi iskola most civil célokat szolgál. Gondozott gyep, saját építésű kemence, közösségi kert, odabenn kávézó, fürdőszobás lakószobák, előadóterem szolgálja a közösséget.

– Éveken át sikeres volt a közösségi projektünk a térségben – pörgeti vissza az idő kerekét Mészáros Zsuzsa, a Civil Kollégium Alapítvány ügyvezető igazgatója. – A Felső-kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete Kunadacson információs központot, kávézót, térségi mosodát, Kunszentmiklóson családi napközit és helyi rádiót hozott létre, a fejlesztőmunkát alapítványunk segítette. Aztán 2010-ben döntenünk kellett: ahhoz, hogy jövedelme is legyen a velünk dolgozóknak, kell valamilyen vállalkozói tevékenység. Erre az egyesületi forma nem, viszont a szövetkezeti alkalmas, de inkább a közösség, mint a profit lebegett a szemünk előtt. 2011-ben tíz magánszeméllyel megalapítottuk az Adacs-Bábony Szociális Szövetkezetet, s megtaláltuk az alapítvány és a szövetkezet közti együttműködés lehetőségét.

A történetet Tóth Gézáné alapító tag folytatja:

– Önkéntesen kezdtünk el dolgozni a közösségi házban. Elvállaltuk a takarítást, a karbantartást, a parkgondozást, illetve a képzésekre, nyári egyetemekre érkezők kiszolgálását. Ezekért a munkákért az alapítvány fizet a szövetkezetnek. Összegyűlt annyi pénz, hogy vettünk belőle egy telket a Bercsényi utcában. Gyümölcsöst telepítettünk, és megteremtjük a termés értékesítésének vagy feldolgozásának hátterét, de lehet, hogy szatócsboltot, esetleg közösségi konyhát is építünk majd. Ez utóbbira korábban is gondoltunk, de túl szigorúak az előírások, ezért jelenleg csak melegítőkonyha üzemel, főtt ételt a városból hozatunk.

A szövetkezet egy magánszemélytől megkapta az iskola mögötti földterületet szívességi használatra, ahol közösségi kertet hoztak létre. Először növénytársítással alakítottak ki zöldségeskertet, majd virágágyásokkal és gyógynövénykerttel bővítettek. Az épület lecserélt ablakaiból építettek üvegházat, benne paradicsom, paprika és uborka terem, éppen elegendő a szövetkezet tagjai és az ide látogatók szükségleteire.

– Kapcsolódtunk az olasz Le Mat franchise-rendszerhez, amelyben kis szállodákat fognak össze a világban – meséli Kapolcsiné Antal Terézia, a kunbábonyi szövetkezet tagja. – Nyitottunk egy kávézót. Mindent magunk csináltunk, a berendezést a padláson talált bútorok felújításával oldottuk meg. Hangulatos, kulturált helyet hoztunk létre, ahová bárki betérhet.

Az alapítványi programok vagy a falusi rendezvények idején telt ház van.

A közösség sehonnan nem kap támogatást, pályázatokon sem indulnak. A szövetkezetben jelenleg tízen vannak, egy embert fizetnek tagi munkavégzési jogviszonyban, a többiek alkalmi munkavállalóként, a külső személyek pedig megbízás alapján dolgoznak. Leginkább attól függ a bevételük, hogy kapnak-e megrendelést a civil szektortól. Ha például náluk tartanak nyári egyetemet, az idő alatt ki sem látszanak a tennivalóból. Máskor meg csöndesebb időszak köszönt rájuk. A lényeg a szövetkezők közösség iránti elkötelezettségében áll, s abban, hogy felismerjék a helyi szükségleteket. Nem akarnak világpiaci trendektől függeni, nem érdekli őket a profit sem, csupán az elkezdett tevékenységük stabilitását szeretnék megteremteni, s a tagoknak jobb életminőséget.

Ezek is érdekelhetnek