Változó közmunka-viszonyok: 18 évre emelnék az alsó korhatárt, megszűnő foglalkoztatási szövetkezetek

A kormány a jelenlegi 16-ról 18 évre emelné a közmunkások alsó korhatárát, továbbá megszüntetné a foglalkoztatási szövetkezeteket – az erről szóló törvénytervezet a kormány honlapján jelent meg. Az indoklás szerint ez azért szükséges, mivel a fiatalok az iskola befejezése helyett közmunkásnak állnak, holott a munka világába a képzésen keresztül vezet az út.

Ország-világB. H.2016. 10. 22. szombat2016. 10. 22.

Kép: Közmunkások újitják fel Vámos Zsuzsa házát Tiszakeszin házfelújitás hazfelujitas házfelújítás építés épités epites festés festes kerités kerítés kerites közmunka kozmunka 2014.03.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Változó közmunka-viszonyok: 18 évre emelnék az alsó korhatárt, megszűnő foglalkoztatási szövetkezetek
Közmunkások újitják fel Vámos Zsuzsa házát Tiszakeszin házfelújitás hazfelujitas házfelújítás építés épités epites festés festes kerités kerítés kerites közmunka kozmunka 2014.03.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A másik – szélesebb körben – jelentősnek mondható módosítás a jövő év első napjától megszünteti a foglalkoztatási szövetkezeteket. A szövetkezeti törvény ezeket mint a szociális szövetkezetek speciális változatát definiálja.

Ilyet alapítani legalább 500 magánszeméllyel és egy országos nemzetiségi – például roma – önkormányzat bevonásával lehet. Az ellenőrzések során kiderült, hogy ezek a szövetkezetek – az alacsonyabb közteherre hivatkozva – azzal keresték meg a munkaadókat, hogy a munkavállalóikat léptessék be a szövetkezetbe, majd attól kölcsönözzék vissza a dolgozókat. Nos, ez a lehetőség szűnik meg ez év utolsó napján.

Egy kiskapu azért marad: amennyiben a kölcsönzési szerződés ennél később jár le, akkor a foglalkoztatási szövetkezettel fennálló munkaviszony ez utóbbi időpontban szűnik meg – tájékoztatott a napi.hu.

Ezek is érdekelhetnek