A Hős Fa idén egy öreg platán a Városligetben: a Ligetért vívott küzdelem jelképe lehet

Az idén két fővárosi fa is győzött az Év Fája versenyen, amelynek lapunk is médiatámogatója. Első helyezett a Jászai Mari tér 80 éves platánja (képünkön) – a Hős Fa pedig a Városliget egyik legszebb fája, mely szintén platán.

Ország-világHardi Péter2016. 11. 14. hétfő2016. 11. 14.
A Hős Fa idén egy öreg platán a Városligetben: a Ligetért vívott küzdelem jelképe lehet

A hetedik alkalommal megrendezett versenyen először nyert fővárosi fa, ráirányítva a figyelmet Budapest erdeire, parkjaira – azok minden erényére és gondjára. Az erényt kétségtelenül a Jászai Mari teret ékesítő, 80 éves platán képviseli. Csemete korában bizonyára gyakran fordult meg a közelében Radnóti Miklós és felesége, Gyarmati Fanni, aki a közelmúltbeli haláláig az ablakából figyelhette a fa kiteljesedését. A teret 1903-ban parkosították, megújítására a kilencvenes években került sor. Azóta automata öntözőberendezés táplálja a növényzetet, amely meghálálja a gondoskodást: a platán ágszerkezete erős, lombozata dús, látványával sokaknak szerez örömet.

Amennyire jól érezheti magát a díjat nyert platán, akkora veszélyben van a másik, a Hős Fa címet elnyert több száz éves társa – amely jelképe is lehet a fővárosiak küzdelmének a Városliget átalakítása ellen. Az elképzelésnek számos egészséges, lélekvidító fa esne áldozatául. A Hős Fa címet ezúttal is olyan fa kapta, amelynek az élete a korlátlan építkezési vágy miatt került veszélybe.

Az idén sem maradt azonban díj nélkül a vidék. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíja a ragályi öreg tölgyé lett. A gömöri falu büszkesége a négyszáz éves tölgy, amely a leírások szerint már száz évvel ezelőtt is akkora volt, hogy a favágók képtelenek voltak a terület birtokosának utasítására kifűrészelni. Ma már szerencsére senkinek sem jut eszébe a falutól másfél kilométerre élő fa kivágása, sokkal inkább óvják és büszkék rá: nem múlhat el közösségi rendezvény úgy, hogy ne látogatnának el hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek