A nemzetközi összehasonlítás megmutatja: nagy ára van a felminősítésnek

SEREGHAJTÓK LETTÜNK. Az EU-csatlakozáskor még többet fogyasztottak a magyarok, mint a visegrádi országok, a válságban azonban fordult a kocka. Nem került közelebb a magyarok fogyasztása a nyugat-európai uniós országokéhoz az elmúlt 12 évben, amivel a legrosszabbul teljesítő ország vagyunk a visegrádi régióban – derült ki a Tárki Társadalmi Riport című kiadványának egyik kutatásából.

Ország-világMunkatársunktól2016. 11. 07. hétfő2016. 11. 07.
A nemzetközi összehasonlítás megmutatja: nagy ára van a felminősítésnek

Míg 3 évvel ezelőtt a magyarok fogyasztási szintje a régi EU-tagok (EU15) 58 százalékát tette ki, tavaly év végén már csak 57-et.

Az 1 százalékpontos csökkenés aggasztó annak tükrében, hogy a szlovákok és a lengyelek fogyasztása 20 százalékponttal került közelebb a gazdagabb EU-tagokéhoz. A szlovákok 2007-ben, a lengyelek 2008-ban hagytak le bennünket a vásárlóerőparitáson mért fogyasztásban, azóta is nő a szakadék.

A gazdasági válság rontott a helyzeten, a hazai fogyasztás még most sem érte el a krízis előtti szintet, miközben a cseheké és a románoké 5 százalékponttal, a lengyeleké pedig csaknem 20-szal van a 2008. végi felett. Szakértők szerint a következő években tarthatjuk a lépést a régiós országok fogyasztási dinamikájával, de erőteljes felzárkózást nem várhatunk.

Ezek is érdekelhetnek