Bukás vagy felemelkedés?

Nem lehet tudni, mit hoz az a december 4-re kiírt olasz népszavazás, amely az olasz parlamenti és választási reform egyik mérföldkövének számít.

Ország-világMarkos Mária2016. 11. 22. kedd2016. 11. 22.
Bukás vagy felemelkedés?

Kockára teheti Itália jövőjét az eurózónában azzal, hogy újabb válságba sodorja az országot, de ha sikerrel jár, megadhatja a kabinetnek azt a ritka lehetőséget, hogy öt éven keresztül kormányozhasson.

A Matteo Renzi kezdeményezésére kiírt referendum az eddig kétkamarás olasz parlamenti rendszer megváltoztatását, a felsőház eltörlését célozza a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében. A reform lényege, hogy ha a népszavazáson az igenek győznek, a következő parlamenti választástól az olasz parlamentet csak a 630 tagú képviselőház alkotja, a jelenlegi 315 fős szenátus 100 tagúra csökken, és a rendkívüli intézkedéseket kivéve elveszíti törvényhozási hatáskörét. A reform ellenzői szerint mindez a demokrácia csorbulásához és hatalomkoncentrációhoz vezetne. A dolog súlyát jól jelzi, hogy sokan úgy vélik, ha megszavazzák a változtatásokat, az a harmadik köztársaság születését jelentené Olaszországban.


Az új törvény véget vet annak a bizonytalanságnak, amely egyebek közt azt eredményezte, hogy a jelenlegi a 64. olasz kormány 1945 óta. A változás azt hivatott garantálni, hogy ha egy párt 40 százaléknál több szavazatot szerez, akkor automatikusan képes legyen stabil többséget szerezni a törvényhozásban, és öt éven keresztül kormányozhasson.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek