Csillagosok háborúja

Jobban akar teljesíteni Bulgária: ezért idén áprilistól kötelezővé tette a szavazók részvételét minden voksoláson. A renitenseket 50 leva, azaz mintegy 8000 forint bírsággal sújtják. Hogy ennek semmi értelme, azt a vasárnapi elnökválasztás részvételi aránya bizonyítja: a 6,8 millió választóból mindössze 3,3 millió járult az urnákhoz.

Ország-világ (farkas)2016. 11. 21. hétfő2016. 11. 21.
Csillagosok háborúja

Az elmúlt hétvégén a Bolgár Szocialista Párt jelöltje fölényesen megnyerte az elnökválasztást – Rumen Radev a szavazatok 59 százalékát kapta, míg ellenfele, Cecka Cacseva, a parlament eddigi elnöknője csak 35 százalékot gyűjtött be.

Rumen Radev tábornokot mint oroszbarátot tartják számon. A bolgár légierő egykori parancsnoka jelentős szakmai múlttal és katonai karrierrel rendelkezik, és kiválóan beszél angolul, németül meg oroszul – karizmatikus férfiú. Kiáll az EU és a NATO mellett, de nyilvánosan helyesli a Krím orosz elcsatolását.

Bojko Boriszov tábornok, jelenlegi kormányfő az eredménnyel szembesülve betartotta ígéretét, tehát  lemondott, a kabinetjével egyetemben. Úgy, hogy sok eredményt nem tudott felmutatni kormányzása két évében: folytatódott a kivándorlás, nem jöttek létre munkahelyek ezrei, nem csökkent a korrupció, és a menekültválságot sem kezelték megfelelőképpen.

A mindenkori bolgár államfőnek meglehetősen korlátozott a hatásköre, Rumen Radev egyedül, ha akarná, sem tudná Keletre terelni országát. De képes lehet szélesebbre tárni Szófia kapuját Moszkva politikája előtt. S akkor az oroszok az unió spájzában lehetnek.

Ezek is érdekelhetnek