Fogynak a magyarul beszélők

Az idén november 13-a, a magyar nyelv napja vasárnapra esett. A dátum kiválasztása nem véletlenszerűen történt: 1844- ben ezen a napon fogadták el a magyar nyelvről és nemzetiségről szóló, a magyart államnyelvvé tevő törvényt. Országszerte és határon túl is számos rendezvény, köztük anyanyelvi kalandtúra, ünnepi gála, irodalmi estek, előadások, gyermekprogramok és koncertek várták az érdeklődőket péntektől hétfőig.

Ország-világ(kas)2016. 11. 20. vasárnap2016. 11. 20.
Fogynak a magyarul beszélők

Hogy a rendezvényekre mekkora szükség van, az abból is kiderül, amit Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke mondott el az M1 csatornán: a felmérések szerint az elmúlt 25 évben egymillióval csökkent a magyar nyelvet beszélők száma a Kárpát-medencében.

Mely folyamat nem állt meg, hiszen a kivándorlás miatt egyre csökken a nyelvet használók száma, a határon túli magyarságnak pedig nap mint nap szembe kell néznie az anyanyelv sorvadásával. Jelenleg a Kárpát-medencében mintegy 12,7 millió magyar él; ha ehhez hozzáveszünk még az egymillió más anyanyelvű, de magyart is használó személyt, 13,7 milliós közösségről beszélhetünk.

Ehhez képest az egymilliós csökkenés igen jelentős. Némi vigaszt nyújthat, hogy a magyar még így is a 73. legbeszéltebb a világ 7100 számon tartott nyelve közül – lejjebb csúszni nem kellene.

Ezek is érdekelhetnek