Hol terem a dzsihadista?

Egy belső vizsgálat során derült ki, hogy a német hadseregben több tucat olyan katona van, aki iszlamista nézeteket vall, és azért csatlakozott a fegyveres erőkhöz, hogy harci kiképzést kapjon, amit később terrortámadások szervezésében és végrehajtásában kamatoztathat.

Ország-világ(kas)2016. 11. 21. hétfő2016. 11. 21.
Hol terem a dzsihadista?

A katonai elhárító szolgálat (MAD) jelentése szerint az államtól kiképzést kapó katonák elsősorban Németországban terveztek támadást végrehajtani, ám nem lehet kizárni más országok területén elképzelt akciókat sem. A most lekapcsolt húsz iszlamista mellett a katonai elhárító szolgálat további 60 ügyben folytat vizsgálatot.

A következő hetekben olyan törvényjavaslat kerül majd a szövetségi parlament elé, amelynek értelmében minden katonának jelentkezőt átvilágítanának, megelőzve az Iszlám Állam tagjainak beszivárgását a hadseregbe.

A MAD szerint az utóbbi időben megemelkedett azoknak a száma, akik mindössze néhány hónapra akartak belépni a seregbe, és csak a fegyveres kiképzés érdekli őket. Ehhez hozzávéve az Iszlám Állam felhívásait, amelyekben arra biztatja támogatóit, hogy tanulják meg a fegyverek kezelését, érthető a MAD aggodalma.

Ezek is érdekelhetnek