Jelez az okosruha

Hazánkból indulhat világhódító útjára egy ötlet, amely ha megvalósul, akár életeket is menthet.

Ország-világT. L.2016. 11. 25. péntek2016. 11. 25.
Jelez az okosruha

Az okos jelzőrendszer kidolgozásán fáradozó magyar csapat azt szeretné elérni, hogy kapcsolat alakuljon ki autósok és gyalogosok, illetve biciklizők közt, ezzel még biztonságosabbá téve útjainkon a közlekedést. Nemzetközi mércével mérve is igen rosszak a baleseti statisztikáink – különösen az Alföldön sok biciklist ütnek el évente figyelmetlenségből fakadóan –, erről rendezett november közepén tudományos ötletparádét Budapesten az éppen tízéves IT Services Hungary (ITSH) csapata, ahol Jason Romeyko világhírű újító ismertette az elképzeléseket.

Mint mondta, a legtöbb baleset azért történik, mert a gyalogosok, biciklizők nem hallják meg a közeledő járművet, különösen a fiatalok, akik zenét hallgatnak vagy az okostelefonjaikon játszanak, és nem figyelnek a forgalomra.

Szürkületben még veszélyesebb a helyzet. Ezért kidolgoznak egy jelzőrendszert autós és gyalogos, biciklis közt és tervezik olyan ruhák készítését, amelyek fényt és hangot adnak ki, vibrálnak, ha autó közeledik. Kitaláltak a telefonnal játszó, lefelé néző sétálók számára veszélyt jelző cipőfűzőket is!

Emellett intelligens járdák kiépítésén fáradoznak, amelyek fényt bocsátanának ki a gépjármű közeledtével… Ezt először a világon Budapesten, a 13. kerületben tesztelnék.

Ezek is érdekelhetnek