Kötvény és alkotmány

Létezik hazánkban egy érdekes lehetőség az idetelepülni szándékozók számára: a beszédes nevű Letelepedési Magyar Államkötvény. Négy év után azonban megszűnik.

Ország-világKirály Farkas2016. 11. 04. péntek2016. 11. 04.
Kötvény és alkotmány

Nézzük, miből is áll e konstrukció.

Ezen állampapírok jegyzése gyakorlatilag magyarországi letelepedési engedélyre jogosít, amely egyben érvényes vízum a schengeni államok területére. Ezért cserébe a magyar állam annyit vár el, hogy a kérelmező ötéves futamidőre és legalább háromszázezer euró (mintegy 93 millió forint) értékben vásároljon az erre a célra kibocsátott államkötvényből – amelyet lejáratkor egy összegben az állam visszavásárol az eredeti névértéken. A bevásárlás által a kérelmező családtagjai (1, azaz egy feleség), illetve gyermekei – függetlenül attól, hogy kiskorúak vagy felnőttek – is jogosulttá válnak az elébb említettekre, ahogyan a befektető eltartott szülei is.

Van, akinek jó ez, van, akinek nem – a novemberben megszavazandó alaptörvény-változtatásról folyó egyeztetésekben rengetegszer esik szó a kötvényről. Az alkotmánymódosítás nagyjából az ország szuverenitását erősítené; mindenesetre belekerülne egy olyan passzus is, miszerint tilos az idegenek betelepítése, illetve az ország hatóságainak egyedi jóváhagyása nélkül idegen állampolgár nem élhet Magyarországon – ez utóbbi nem vonatkozik az Európai Gazdasági Térség polgáraira. Ami erkölcsileg nem teljesen fér össze a kötvényekkel, hiszen azt üzeni: gazdagokat befogadunk, szegényeket nem.

Az alaptörvény módosításáról vélhetően november 8-án szavaznak a parlamentben. A Fidesz, a KDNP, valamint a Jobbik és az LMP egyeztetett a változásról, míg az MSZP nem vett részt a módosításról szóló vitán, és a szavazáson sem kíván ott lenni. A kormányzó pártok nyilván úgy szavazzák meg a módosítási javaslatot, ahogy van – s amit maga a miniszterelnök terjesztett be az Országgyűlésnek.

Az LMP később dönt arról, hogy a szöveg ismeretében támogatja-e az alkotmánymódosítást.

A Jobbik megszavazná a módosítást, a rábólintás feltétele, hogy vezessék ki a letelepedési kötvényt.

A hvg.hu szerint már a kormánypártok szeptember eleji frakcióülésén szóba került a letelepedési kötvény megszüntetése: a kormányfő arról beszélt, hogy a megváltozott gazdasági környezetben már nincs feltétlen szükség az eddig szerinte egyébként hasznos, de a 2013 óta változatlan kamatfeltételek miatt az államnak egyre drágább konstrukcióra.

Lázár János múlt csütörtökön bejelentette, a letelepedési kötvényekre nem lesz szükség.


2016. augusztus 31-ig összesen 3915 személy számára összesen 12 299 darab letelepedési államkötvényt jegyeztek az Országgyűlés gazdasági bizottságától felhatalmazást kapott vállalkozások. Családtagjaikat is ideszámolva mintegy 7000 külföldi szerzett tartózkodási engedélyt kötvényvásárlással.
 

Ezek is érdekelhetnek