Tengerig juthat a szemét

Az előző hetek heves esőzései nyomán négy-öt méteres árhullám indult meg a Tisza felső szakaszán. A folyó azonban nemcsak sok vizet, hanem tömérdek szemetet is hozott, nem kevés gondot okozva a magyarországi vízügyeseknek.

Ország-világB. G.2016. 11. 20. vasárnap2016. 11. 20.
Tengerig juthat a szemét

Igaz, lassan hozzászoktak már ehhez, hiszen az áradások mindig ezzel járnak, de az a levél, amely az árhullámot követően érkezett, enyhén szólva is meglepte őket – Kárpátalja kormányzója, Hennagyij Moszkal szabályszerűen elnézést kért az általa irányított terület szemétkezelése miatt, miután Magyarország hivatalos úton fejezte ki nemtetszését azzal kapcsolatosan, hogy a megáradt Tisza rengeteg háztartási hulladékot sodort át. A KárpátHír internetes magazin híradása szerint a Tisza percenként száz pillepalackot szállított Magyarország felé, amire csak az jelentene megoldást, ha a hegyvidéki járásokban szemétfeldolgozók épülnének, s ott kötne ki a rengeteg hulladék.

Érthetetlen módon azonban az emberek mindenhol ellenzik ezt, miközben akár energiát is termelhetnének ezek a vállalatok, s Kárpátalja nem fuldokolna a saját szemetében. Magyarország szempontjából azonban sajnos még ez is csak félmegoldás lenne, hiszen a folyó másik, romániai szakaszán pontosan úgy bánnak a szeméttel, mint Rahó, Körösmező, Nagybocskó környékén. A szervezett hulladékszállítás hiánya miatt a falvak és kisvárosok lakói a szeméttől a folyók, patakok árterében szabadulnak meg, amit aztán majd magával ragad az ár, hogy jó részük fennakadva a part menti fákon, hónapokig, évekig rondítsa a tájat. Másik részük a tiszalöki, kiskörei erőműnél feltorlódva okoz nehéz pillanatokat, de van bőséggel olyan máramarosi pillepalack is, amelyik eljut egészen a tengerig.

Ezek is érdekelhetnek