Turkálni csak okosan!

HÁROM ÉVTIZEDE még szégyennek számított, ma már trendi, sőt akad, aki függővé vált tőle. A turkálók titkait firtattuk.

Ország-világBudai Horváth József2016. 11. 22. kedd2016. 11. 22.

Kép: turkáló használt ruha kereskedés spórolás turi öltözködés 2012 04 16 Fotó: Kállai Márton

Turkálni csak okosan!
turkáló használt ruha kereskedés spórolás turi öltözködés 2012 04 16 Fotó: Kállai Márton

Minden évszakban érdemes szemügyre venni a leértékelések, kiárusítások alkalmával megtelt új vagy a használt külföldi holmikat felvonultató turkálók kínálatát, hogy olcsón jussunk hozzá minél több jó minőségű ruhához, cipőhöz, kiegészítőhöz. Ám a beszerzés során – különös tekintettel a közeledő ünnepek vásárlási lázában diktált tempóra – néhány megszívlelendő szempontra hívjuk fel olvasóink figyelmét.

Senkit ne ragadtasson el a spórolás bűvölete.

Csupán azért ne vegyünk meg bármit, mert azon a potom áron vétek lenne nem megvásárolni, és különben is, biztosan jó lesz majd valakinek. Nos, felesleges porfogókat nem érdemes gyűjtögetni, ne halmozzuk a holmikat csak azért, mert beszerző éhségünket olcsón kielégíthetjük. Praktikus azt is végiggondolni, hogy új szerzeményeink vajon illeszkednek-e a már meglévő ruhatárunkhoz.

Ezért adjuk meg a módját: szánjunk rá elég időt, hogy alaposan felmérhessük a választékot, és a temérdek holmi közül kiválogassuk a nekünk – vagy másvalaki számára – valóban kincset érő divatos cuccot.

Vegyünk alaposan szemügyre minden kiválasztásra szánt darabot. A hibás, szakadt, pecsétes árut hagyjuk meg másoknak. Akármit is nézünk ki, valamiképpen próbáljuk magunkra, még ha ez az üzletekben nem is, de egyes turkálókban gyakran nehézségbe ütközik. Bár sokan ellenzik, nem biztos, hogy bűn, ha használt cipőt veszünk: tisztítsuk ki belül is alaposan, azután bátran hordhatjuk.

Legyen jó a méret, mert a vásárlás hevében akármennyire is eltervezzük, otthon nem fogunk különféle átalakításokba bonyolódni.

Olyat se vegyünk, amibe bele kellene majd fogynunk, mert egy-két ruhadarab miatt még nem kezdjük el mindenáron az amúgy régóta halogatott fogyókúrát.

S hogy új kedvencünk kiválasztása után a kasszánál se érjen minket kellemetlen meglepetés: ha bizonytalanok vagyunk, előzőleg ne feledjük el megkérdezni, hogy kilós vagy darabáras áruval szemezünk. Bizony, pokoli nehéz visszasétálni a tárolóhoz vagy a polchoz és visszatenni a zsákmányt, mert kiderült, hogy már nem futja rá a turkálásra szánt nagyvonalú keretből…
 

Ezek is érdekelhetnek