80 milliárdot ítéltek meg - ez a pénz persze nincs 'ingyen'

Kórházi ügy - Átvenné a kórházak adósságát a kormány – jelentette be Lázár János miniszter a múlt héten. A harminc napon túli tartozásokat rendeznék ezzel, az év pénzügyi zárásakor döntöttek így, amikor 200 milliárd forintnyi közpénz sorsáról vitázott a kabinet.

Ország-világMunkatársunktól2016. 12. 23. péntek2016. 12. 23.
80 milliárdot ítéltek meg - ez a pénz persze nincs 'ingyen'

Ebből a pénzből körülbelül 80 milliárd forintot kapnak a kórházak a számlák kifizetésére és egyéb fejlesztésekre. Vagyis: 45 milliárd jut az adósságrendezésre és 35 milliárd kifejezetten azoknak a kórházaknak, amelyek valamilyen strukturális fejlesztést terveznek. A pénz persze nincs „ingyen”, Lázár elmondta, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a magas adósságot felhalmozó intézmények minden számláját ellenőrzi majd.

Balog Zoltán pár nappal később egy tévéműsorban úgy nyilatkozott, várhatóan bevezetik az egészségügyi kancellári rendszert, igaz, csak lassan, fokozatosan. Az emberi erőforrások minisztere szerint hiába látják másképp a kórházak vezetői, ez a változtatás a szektor érdeke. Balog közölte azt is, január elsejétől bevezetik az egységesített számviteli rendszert.

Ezek is érdekelhetnek