A nők fölénye vitathatatlan - A rovatvezető rövid évértékelése

Palágyi Béla írása a Sportnapló rovatban. - Az idei esztendő a Rio de Janeiró-i olimpia éve volt, s már megszokhattuk, hogy az ötkarikás játék fénye minden más sporteseményt elhomályosít. Augusztusban a magyar sportolók Brazíliában nem írtak sporttörténelmet, volt már jobb és rosszabb is a bizonyítványunk.

Ország-világPalágyi Béla2016. 12. 25. vasárnap2016. 12. 25.

Kép: Magyar olimpikonok hazaérkezés syma csarnok rio 2016 sportolók olimpia, Fotó: Üveges Zsolt

A nők fölénye vitathatatlan - A rovatvezető rövid évértékelése
Magyar olimpikonok hazaérkezés syma csarnok rio 2016 sportolók olimpia
Fotó: Üveges Zsolt


Mindenesetre a 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel őrizzük a helyünket a sportnemzetek élmezőnyében. Ami pedig a sportágakat illeti, a kajak-kenu, az úszás és a vívás állhatott a szívünkhöz legközelebb, ugyanakkor csalódást keltettek az öttusázók, a küzdősportok szereplői. Különösen ökölvívásunk jelentéktelenedett el az idők során, nem sikerült Papp László, Kovács István, Erdei Zsolt utódjait megtalálni.

A 31. olimpiai játékok előtt azért még írtunk júniust és júliust is, amikor Franciaországban lezajlott a labdarúgó Európa-bajnokság. Ennek számunkra különös jelentőséget adott, hogy a magyar válogatott legutóbb1972-ben szerepelt a kontinenstornán. Most úgy jutottunk ki, hogy a résztvevő csapatok számát felemelték 24-re, így Norvégia testén át sikerült megszerezni a jogot az indulásra. Nem szerepeltünk rosszul, a csoportmérkőzések során 2-0 arányban legyőztük Ausztriát, 1-1-es döntetlent játszottunk Izland ellen, majd a 3-3-as eredmény a későbbi Eb-győztes portugálok ellen már a bravúr kategóriába tartozott. Bizakodva vágtunk neki a középdöntőnek, ahol Belgium jutott ellenfélül, s aztán a tőlük elszenvedett 0-4-es verség sokunkat kijózanított. A futball iránti rajongásunkat jellemzi, hogy ezt a szereplést itthon zajos ünneplés fogadta.

Decemberben a kanadai Windsorban megrendezett rövidpályás úszó-világbajnokság pedig szinte karnyújtásnyira van még csak tőlünk. Itt aligha lehet másról, mint Hosszú Katinkáról beszélni, aki hét arany- és két ezüstmedállal tért haza. Ezzel minden idők legeredményesebb vb-úszója lett, s olyan magasra tette a mércét, hogy azt talán csupán generációk múlva tudja valaki átugrani. Jövőre Budapesten lesz az úszó-világbajnokság, biztos, hogy ennél jobb hírverés a rendező ország számára nem kell.

Ha már a következő esztendőnél tartunk, úgy tűnik, 2017 a sportban a „lázadás éve” lesz. (Igaz, már az idei is az volt.) Változáscunami indult el az egyes sportágak irányításában. A leghangosabban az úszók kívántak új vezetést, s ez Gyárfás Tamás elnök távozásával jár. Bár a lemondott elöljáró visszafelé kacsingat, mondván, nagyobb testületi nyomásra megfontolná a visszatérését, ám ennek a játszmának alighanem eljött a vége. Nincs nyugalom az ökölvívóknál, ott is bírálják az elnököt – az eredménylistára tekintve, joggal. No és a kézilabda: a közelmúltban befejeződött női Európa-bajnokságon válogatottunk a 12. helyet szerezte meg. Ez bizony negatív rekord. A sportág férfi és női vonalon is megbicsaklott.

Ennek pedig a „pénzes kupákban” szerepléssel együtt járó légiós invázió az egyik oka. Szakmai váltás lesz asztaliteniszben, átalakul a Magyar Olimpiai Bizottság, és meglehet, a nagypolitika visszahozza a sportminisztérium rendszerét. Egyszóval lesz miért szurkolni 2017-ben. És nem csak a pályán...

Ezek is érdekelhetnek