'A romák vallásossága adta az alapot' - Csodát tett a magára talált közösség

EGYÜTT A KÁPOLNÁÉRT. Az összedőlés szélén állt a Somogy megyei kápolna, mikor a helyiek úgy döntöttek, nem nézik tétlenül az áldatlan állapotot. A Barát-hegyi kápolna rendbetételéhez összefogtak a helyi romák, hogy kívül-belül megszépítsék az épületet. Ma már rá sem lehet ismerni az egykor romos épületre, ahol rendszeresen összegyűlnek a misékre a helyiek és a közelben lakók.

Ország-világhj2016. 12. 03. szombat2016. 12. 03.
'A romák vallásossága adta az alapot' - Csodát tett a magára talált közösség

A munkálatokat az egyházközség világi elnöke, Kolompár István József fogta össze, aki időt és energiát nem sajnálva házalt a környékbelieknél. „A romák vallásossága adta az alapot. Tudatosítani kellett, hogy a hit összefog bennünket, a hit által tudunk előrelépni. Ezért is volt fontos a kápolna felújítása, ami a hit egyfajta megtestesülése, amihez kötni lehet a közösségi hitéletet” – mondta el Kolompár a sonline.hu-nak. 

Öreglakot alig több mint háromszázan lakják, nagy többségük roma. Az építési munkálatokban a település majd’ összes lakója részt vett, az építés költségeit több forrásból állták. Volt, aki a munkáját adta, más pénzt adományozott, illetve az önkormányzat és az egyház is hozzájárult az építkezéshez.

Balogh Zoltán plébános megígérte a helyieknek, amennyiben felújítják a kápolnát és rendben is tartják, rendszeresen misézik nálunk, a szertartásokért pedig nem fogad el pénzt akkor sem, ha keresztelőre vagy esküvőre hívják.

Az 1930-ban épült kápolna pedig ismét megtelt élettel.



 

Ezek is érdekelhetnek