Földcsere és adócsökkentés

Számos jogszabályt fogadtak el, illetve módosítottak a parlament idei utolsó előtti ülésnapját. Bemutatjuk a fontosabbakat.

Ország-világK. F.2016. 12. 16. péntek2016. 12. 16.

Kép: Gyógyszertár gyogyszertar patika 2016.12.07 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Földcsere és adócsökkentés
Gyógyszertár gyogyszertar patika 2016.12.07 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361


Változtatás nélkül fogadta el az Országgyűlés a szélerőművek építését szigorító energetikai tárgyú törvénymódosítást, amelyet korábban Áder János államfő megfontolásra visszaküldött a parlamentnek. Az Országgyűlés ezzel szigorította és kormányrendeleti körbe sorolta az ipari méretű szélerőművek és szélerőműparkok építésének, használatba vételének szabályozását. A jogszabály megtiltja, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken szélerőműveket állítsanak fel.

Garanciális szabályokkal kiegészítve fogadta el az Országgyűlés kilenc egészségügyi tárgyú, szintén visszaküldött jogszabály módosítását Az államfő a gyógyszertárak ellenőrzését érintő passzust sérelmezte, ezért a parlament úgy módosított a jogszabálycsomagon, hogy a gyógyszertárak ilyen jellegű ellenőrzése csak ügyészi jóváhagyás esetén történhet meg, és az ellenőrzést végző szerv kizárólag azt vizsgálhatja, hogy a gyógyszertár megfelel-e a létesítési és működési engedélyéhez szükséges feltételeknek.

Az Országgyűlés energiával kapcsolatos törvényt is módosított, így a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendeletben rögzítheti majd a rendszerhasználati, a csatlakozási és más energiadíjakat.

A szőlőszaporítóanyag-termesztők földcseréjét is könnyítették: más növények szaporítóanyagának termesztőihez hasonlóan a szőlő szaporításával foglalkozók is kedvezményt kapnak a földforgalmi törvény földcsereszabályai alól.

Elfogadta a parlament a bérmegállapodást megalapozó adócsökkentési csomagot, amely alapján 9 százalék lesz a társasági adó és a vállalkozói szja mértéke, és csökkennek a munkáltatói járulékok is.

Ezek is érdekelhetnek