Hihetetlen mennyiségű adatot tár fel az ellopott mobil a tulajdonos egészségi állapotáról és életmódjáról

LELEPLEZ A TELEFON - Ha ellopják a mobilunkat, már nem (csak) attól kell rettegni, hogy a tolvaj több millió forintos számlával „ajándékoz” meg bennünket, hanem attól is, hogy mindent megtudhat rólunk.

Ország-világB. H.2016. 12. 22. csütörtök2016. 12. 22.
Hihetetlen mennyiségű adatot tár fel az ellopott mobil a tulajdonos egészségi állapotáról és életmódjáról

A Kaliforniai Egyetem szakemberei 40 mobiltelefont vizsgáltak meg, és a rajtuk talált molekulák hihetetlen mennyiségű adatot tártak fel tulajdonosaik egészségi állapotáról és életmódjáról.

A magyarázat egyszerűnek tűnik: mindenen, amit megérintünk, molekulák (az anyag kémiai sajátosságokat még megőrző legkisebb része) – vegyszerek és baktériumok – nyomait hagyjuk hátra, és az alapos kézmosás sem akadályozza meg ezek átadását – mondják a kutatók, akik tömegspektrométerrel felnőttek mobiltelefonjairól és kezéről vett mintákat vizsgáltak.

Szerintük e módszerrel az azonosítás is lehetséges, ha nem áll rendelkezésre ujjlenyomat, s ellenőrizhető például az is, hogy valaki rendszeresen szedi-e gyógyszerét. A hátrahagyott molekulákból megmondható, hogy nőről van-e szó, drága kozmetikumokat használ-e, festi-e a haját, kávézik-e, sört vagy bort fogyaszt-e szívesebben, szereti-e a fűszeres ételeket.

A molekulák többsége a bőrről és a verejtékből kerül át a telefonra, ahol például a rovarűző krémek és a naptejek különösen hosszú ideig időznek még akkor is, ha hónapokig nem használták a készüléket.

Ezek is érdekelhetnek