Nincs, aki átvenné a munkájukat - De tíz év múlva ki gyógyít majd?

Nem az alacsony fizetés, inkább a sok adminisztrációs munka, illetve a nagyobb teher miatt lehet kevéssé vonzó a fiatal doktorok számára a gyermekorvosi praxis. Ha a mostani tendencia folytatódik, egy évtizeden belül az ország nagy részében nagyítóval is nehezen találunk majd gyógyítót, aki ellátja gyerekeinket.

Ország-világHardi Judit2016. 12. 06. kedd2016. 12. 06.

Kép: Budavári Beáta nyugdíjas háziorvos szentlőrinc praxis beteg gyerek vizsgálat anyajegy szűrés2011 11 24 Fotó: Kállai Márton

Nincs, aki átvenné a munkájukat - De tíz év múlva ki gyógyít majd?
Budavári Beáta nyugdíjas háziorvos szentlőrinc praxis beteg gyerek vizsgálat anyajegy szűrés2011 11 24 Fotó: Kállai Márton

A „kihalás” veszélyezteti a magyar gyermekorvosi szakmát – summázza borúlátó véleményét Póta György. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének megválasztott elnöke a Magyar Nemzetnek számolt be a siralmas helyzetről, miszerint ahol megszűnik egy praxis, ott nagy eséllyel új már nem nyílik helyette. Magyarországon jelenleg 1498 gyermek-háziorvosi praxis működik (2012-ben 1527 volt), ebből 500-ban ötven és hatvan év közötti a doktor. A gyermekorvosok átlagéletkora egyre magasabb: idén 59 év.

A gyerekorvosok csaknem fele hatvanéves is elmúlt, 140-en pedig már hiába töltötték be a hetvenet, továbbra is kénytelenek praktizálni. És bár kevésbé bírják a terhelést, amelyet egy-egy népesebb körzet zúdít rájuk, illetve továbbképzésre sincs energiájuk eljárni, tovább dolgoznak, mert nincs, aki átvenné a munkájukat, ők pedig nem szeretnék cserbenhagyni a bennük bízó családokat.

Ha valahol megszűnik egy praxis, a szülők kénytelenek messzebb vinni a kicsit orvosi vizsgálatra. Ebben az esetben nem csak az ingázás okozhat gondot, de ilyenkor vegyes körzetbe is kerülhetnek a gyerekek. És hiába kiváló szakember az ottani orvos, nem biztos, hogy a gyermekgyógyászatban is ugyanolyan otthonosan mozog: ahogyan arra Póta György is felhívja a figyelmet, a gyermekorvosok öt évig csak gyermekgyógyászattal foglalkoznak, míg a felnőtteket gondozó háziorvosok nem kapnak ilyen hosszú időn át tartó képzést ezen a szakterületen.

A gyermekorvosi életpálya nem feltétlen az anyagiak miatt vonzó kevésbé – hiszen a bérek némileg emelkedtek az elmúlt időszakban –, de rengeteg az adminisztrációs munka, egyes túlzsúfolt kerületekben pedig különösen leterheltek az orvosok.
 

Ezek is érdekelhetnek