Terror Berlinben - karácsonyi forgatagra támadt a gyilkos - fordulatok a nyomozásban

Ország-világMarkos Mária2016. 12. 23. péntek2016. 12. 23.

Kép: A tow truck operates at the scene where a truck ploughed through a crowd at a Christmas market on Breitscheidplatz square near the fashionable Kurfuerstendamm avenue in the west of Berlin, Germany, December 20, 2016. REUTERS/Pawel Kopczynski - RTX2VS91, Fotó: © Pawel Kopczynski / Reuters

A tow truck operates at the scene where a truck ploughed through a crowd at a Berlin Christmas market
A tow truck operates at the scene where a truck ploughed through a crowd at a Christmas market on Breitscheidplatz square near the fashionable Kurfuerstendamm avenue in the west of Berlin, Germany, December 20, 2016. REUTERS/Pawel Kopczynski - RTX2VS91
Fotó: © Pawel Kopczynski / Reuters

A zsúfolt karácsonyi vásárba hajtott bele egy traktoros tréler hétfő este Berlinben. Tizenkét ember meghalt, 48 másik megsérült. Szemtanúk szerint a vásározók sikoltozva, csomagjaikat és borospoharaikat eldobva, pánikszerűen próbáltak menekülni, amint a teherautó a tömegbe hajtott. A hatóságok terrorcselekményként vizsgálják az ügyet.

A kamion, amely a német főváros nyugati részén található Charlottenburg negyed egyik terén felállított sokadalomba hajtott, lengyel rendszámot viselt. Sofőrjét, egy lengyel állampolgárt a teherautóban holtan találták meg.

Ariel Zurawski, a lengyel fuvarozási társaság tulajdonosa a TVN24 lengyel hírtelevíziónak nyilatkozta, a kamion acélárut szállított, s valószínűleg eltérítették.

Az egyik szemtanú a CNN-nek elmondta, a teherautó lassítás nélkül, mintegy 60 kilométeres sebességgel hajtott az emberek közé. A berlini esemény a nyáron Nizzában történt terrortámadáshoz hasonló: ott a promenádon sétáló turisták közé hajtott egy teherautó. Akkor 86 ember vesztette életét, és több mint 200-an sérültek meg.

A módszer nem új keletű. Terrorista csoportok interneten biztatják arra nyugati követőiket, hogy kamiont fegyverül használva támadjanak meg ártatlanokat – nyilatkozta a CNNnek Peter Bergen biztonságpolitikai szakértő.

Ezek is érdekelhetnek