A bravúr után a csoda már nem sikerült

Palágyi Béla Sportnapló rovata a Szabad Föld hetilapban.

Ország-világPalágyi Béla2017. 01. 27. péntek2017. 01. 27.

Kép: (From L) Hungary's right wing Gergely Harsanyi, Hungary's right back Laszlo Nagy and Hungary's pivot Szabolcs Zubai react after losing the 25th IHF Men's World Championship 2017 quarter final handball match Norway vs Hungary on January 24, 2017 at the Halle Olympique in Albertville. / AFP PHOTO / Philippe DESMAZES, Fotó: PHILIPPE DESMAZES

A bravúr után a csoda már nem sikerült
(From L) Hungary's right wing Gergely Harsanyi, Hungary's right back Laszlo Nagy and Hungary's pivot Szabolcs Zubai react after losing the 25th IHF Men's World Championship 2017 quarter final handball match Norway vs Hungary on January 24, 2017 at the Halle Olympique in Albertville. / AFP PHOTO / Philippe DESMAZES
Fotó: PHILIPPE DESMAZES

Alaposan nekiduráltuk magunkat a franciaországi férfi kézilabda-világbajnokságon. A felkészülés során az érdi Provident-kupán Szlovákiát és Csehországot is tisztességesen elpáholtuk. Így bizakodva indultunk a következő tornára Dániába, ott már komolyabb ellenfelek vártak ránk. Közöttük az olimpiai bajnok házigazdák, akiktől kikaptunk, ahogy illik. Aztán január 11-én elkezdődött a világbajnokság.

A mieink az első két mérkőzésre eleve szinte feltartott kézzel mentek ki a pályára, hiszen az Európa-bajnok címvédő németektől nem sok jót várhattunk, miként számunkra a horvátok sem tartoztak a biztosan verhető kategóriába.

Hanem végre jöttek a „kedvenceink”: Chile, Szaúd-Arábia és Fehéroroszország már nem képezhettek akadályt. A reménybeli sikerek olyan folytatást jelenthettek volna, hogy a három győzelem esetén a középdöntőben Svédországgal kerülünk össze – ellenkező esetben az olimpiai bajnok dánokkal kell farkasszemet néznünk. Haladtunk szépen, Chilét 34-29-re, Szaúd-Arábiát 37-24-re páholtuk el. Már csak egy lépés hiányzott a svédekig: a fehéroroszok legyőzése. Itt azonban megállt a tudományunk, az ellenfél 27-25-re nyert, s ezzel minket a világbajnoki esélyesnek tartott Dánia karjaiba taszított.

A gyengébb idegzetű szurkolók már lemondták a szobafoglalásukat, különösen azután, hogy Nagy László a fájós bokáját kímélve óvatoskodott le a buszról.

Hanem ami ezután történt, az a magyar kézilabda könyvének legszebb lapjaira kívánkozik. A kezdés után úgy estünk neki a dánoknak, mint éhes borjú az anyatejnek. A 6. percben már 4-1-re vezettünk, s bár az 54. percben az ellenfél kiegyenlített, a mi csapatunkat már nem lehetett megállítani. Újabb vezető gól, aztán egy vakmerő edzői döntés a dán szövetségi kapitány részéről: emberfogásra biztatta a játékosait, de előlük a mieink pisztrángként cikáztak el. Aztán Császár Gábor feltette a koronát a csapat teljesítményére: a lefújás percében 27-25- re alakította a végeredményt. A csoportkör negyedik helyéről indulva megverni az olimpiai bajnokot, nem mindennapi siker!

A negyeddöntőben a norvégok következnek – kérdés, melyik csapatunkat látjuk viszont a pályán: a fehéroroszokkal szemben vergődőt, vagy az olimpiai bajnok ellen szárnyalót? (A franciaországi férfi kézilabda vb vasárnap fejeződik be, az már a hét elején eldőlt, hogy magyar válogatott a norvégok elleni vereséggel a hetedik helyen végzett - részletek itt, valamint itt - a szerk. - A hétvége programját itt találja.)

Ezek is érdekelhetnek