A múzeum 1908-as építése óta először esett át komolyabb felújításon

BIZTOS HELYEN A MÚLT ÉRTÉKEI - Január elején nyitotta meg kapuit a csaknem 500 millió forintból megújult Szombathelyi Savaria Múzeum. Az eredetileg 1908-ban felépített intézmény a Szent Márton Terv keretében kapott támogatást a kormánytól.

Ország-világSZ. Á.2017. 01. 25. szerda2017. 01. 25.
A múzeum 1908-as építése óta először esett át komolyabb felújításon

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója a Szabad Föld kérdésére elmondta: a múzeum 1908-as építése óta először esett át komolyabb felújításon. A mostani rekonstrukció során nem csupán az épület homlokzatának színei változtak meg, hanem a múzeum bejárata is, miközben a régi építészeti elemek, stukkók is visszakerültek eredeti helyükre. Mindemellett kicserélték a nyílászárókat, modernizálták a fűtésrendszert.

Az intézményvezető szerint a nagyközönség számára a legnagyobb változás a múzeum parkjának megújulása, amelyben közösségi teret alakítottak ki. Csapláros Andrea hozzátette: az elmúlt években egyre több gyűjtemény került a múzeum gondozásába, ahogy a régészeti ásatások gyarapodásával is mind több relikviának ad helyet. Az igazgató szerint a mintegy félmillió tárgyat őrző intézmény működése a szakma korszerűsödése kapcsán is folyamatosan változik.

Gyermekek és felnőttek számára is tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, és a látogatók más interaktív programokban is részt vehetnek. Ugyanakkor igazgatója hangsúlyozta, hogy a múzeum lényegét tekintve továbbra is olyan stabil pont marad, amely őrzi a múlt értékeit.

Ezek is érdekelhetnek