Babból lett és porrá lesz

HÁROMFŐS tesztcsapatunk az instant kávék világában tett kirándulást. „Lusta kávé”, szokták mondani a porból kevert italokra.

Ország-világLengyel Gabriella2017. 01. 26. csütörtök2017. 01. 26.

Kép: Kávéteszt 2016.12.12 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Babból lett és porrá lesz
Kávéteszt 2016.12.12 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Nyilván nincs mindig lehetőség friss feketét főzni, ezért is találták ki a tasakokba adagolt kávéport, hiszen kényelmes és praktikus. Tesztelőink mindhárman fogyasztják a „gyors” kávét, de kapszulásat is tartanak otthon: ha ez elfogy vagy sajnálják rá a pénzt, a porkávé a vésztartalék. Sokan hívják műkávénak is az instant port, ami erős félreértés, hiszen valódi kávéból készül az is. Egyáltalán nem rosszabb, sőt szintén tévhit, hogy gyengébb. A gyártás során az őrölt pörkölt kávét lefőzik, elválasztják a zacctól, majd annyiszor lefőzik, amíg sűrű, szirupállagú kávékoncentrátum lesz belőle.

Ezt követően kivonják a szirupból a vizet, így megkapják a port vagy granulátumot. A víz kivonása gőzöléssel vagy fagyasztással történik, majd tovább szárítják és szemcsésítik, aromásítják, míg végül a zacskóba kerül. A gyártók szerint a műveletek sorában adalékanyagokra és tartósításra nincs szükség, de a teszt során kiderült, azért a kávéba kerül ez-az. A koffein kivonása még a műveletsor legelején történik, a zöld kávébabból szerves oldószerrel vonják ki.

A teszt során „2 az 1-ben” típusú kávékat vásároltunk, mellőzni akartuk, hogy a cukorral befolyásolják az ízlelőbimbókat. Ehhez képest mindegyik termék tartalmaz cukrot, tehát akinek számolnia kell a szénhidrátokat, érdemes erre is figyelni. Az ismert kávémárkák közül a Nescafé és a Jacobs, a sajátmárkás termékek közül a Lidl, a Tesco és az Aldi terméke került a kosárba. A tesztelés során megegyeztünk, hogy édesítés nélkül, az alapízek között keressük a különbséget.

A gyártók 1,5-2 dl vizet javasolnak a kávékészítéshez, mi másfél decit használtunk, mert nem szeretjük a túl hosszú kávét.

A gyártók 10 és 14 grammos zacskókat gyártanak, ennyi egy adag. A kávén és tejporon kívül jócskán találtunk bennük más összetevőket is, például mindegyik tartalmaz növényi zsírt, amire nem feltétlenül gondol a kávéfogyasztó. Már a porok kiöntése során is látszottak különbségek: akadt, amelyikben több volt a tejpor, és a porítás mértékében is észrevettünk eltéréseket.

Az ízlelés során hamar arra jutottunk, hogy vannak a kifejezetten presszókávét idéző és a lágyabb, tejesebb ízhatású termékek. A kávétartalom adagonként 9,9 és 15 százalék között változik, de mégsem a legintenzívebb nyert. A Nescafé a legdrágább, de ők adják a legtöbb kávét és a borsosabb ár minőséget is takar, végül ez a termék egyöntetűen nyert. Szinte ihatatlant nem találtunk, de lehet, hogy e kijelentésre az igazi kávérajongó összevonná a szemöldökét.

Ezek is érdekelhetnek